Nikšićko pozortište / - FOTO: NIKšIćKO POZORTIšTE
19/01/2024 u 14:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Nikšićkom pozorištu u čast jubileja priprema se predstava "Kumovi"

Premijera komada "Kumovi" koju po tekstu Dušana Kovačevića režira Božidar Đurović, biće održana 16. februara, na Dan Nikšićkog pozorišta

Povodom proslave jubileja 140 godina od igranja prve pozorišne predstave u Nikšiću, Nikšićko pozorište priprema novu predstavu "Kumovi", po tekstu Dušana Kovačevića, a u režiji Božidara Đurovića.

U glumačkoj podjeli su Hadži Nenad Maričić, Žana Gardašević Bulatović, Ivona Čović Jaćimović, Nikola Vasiljević i Pavle Bogojević. Scenografiju potpisuje Vesna Popović. Kostime će raditi Marina Medenica, dok je asistentkinja kostimografkinje Margareta Marinković.

Za scenski pokret zadužena je Jelena Simić, za izbor muzike Bojan Bojanić, dok je organizator na predstavi Velizar Kasalica.

Premijera je zakazana za 16. februar – Dan Nikšićkog pozorišta, a reprizno izvođenje dan kasnije.

- Nikšićko pozorište u skladu sa svojom dugom tradicijom i u našem vremenu predstavlja i afirmiše domaće pisce i tematski se ogleda na horizontu očekivanja domaće publike. Zato smo se opredijelili za tekst Dušana Kovačevića "Kumovi" koji se prvi put postavlja u Crnoj Gori. Tematsko utemeljenje ove drame se nalazi u svakodnevici savremenog čovjeka našeg prostora Balkana gdje se ljudski život nalazi u iskušenju preplitanja sa onim što naš narod naziva "psećim životom". Taj život se kroz institucionalnu marginalizaciju njegovih nosilaca u prvi mah učini kao i šansa za oslobođenje od okova civilizovane nevolje i zablude zvane savremenost. No, u Kovačevićevoj poetici, kao i u univerzalnom dramskom obrtu, jedna zabluda rađa uvijek drugu zabludu, a sam ljudski život i ljubav u njemu su jedino za šta se vrijedi žrtvovati i boriti, pa makar i kroz pseći lavež i egzistenciju psa lutalice - umjetnički direktor Nikšićkog pozorišta Janko Jelić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 15:48