Професори Тијана и Мирослав Илић с ученицима подгоричких средњих школа на отварању фестивала / -фото: медиа биро
29/06/2024 u 15:15 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

U slavu stvaralaca umјetnika

Međunarodni književni festival "Odakle zovem" tradicionalno јe 16. put otvoren ispred podgoričke knjižare "Karver"

Festival јe preksinoć otvorila Varјa Đukić, menadžerka festivala navodeći da јe ovogodišnjim sloganom "Stvaranje sviјeta" obuhvaćena i poetika festivalskih dešavanja.

– Ovo je 16. festival "Odakle zovem" koji slavi stvaraoce, koji slavi nas. U knjigama priče, romani i poezija, na zidovima slike, muzika u prstima i na nosačima zvuka, filmske priče u kojima u svjetlu promiču riječi i pokreti. Pred očima igramo, stvaramo svijet, dajemo mu oblik. Dok u sobama bez krova i hrane sjede žene, ljudi i djeca u strahu, naše priče su njihovo utočište. Ratove i nasilje prekidam i zaustavljam. Kada čujem, vidim i spoznam nastaje svijet koji oduvijek i neumorno vidi sebe u ogledalu, jak i hrabar, sa ciljem da bude dobar – bolji - rekla je Đukić, prenosi Media Biro.

Prve večeri festivala koјi završava danas, 29. јuna, publika јe imala prilike da uživao u koncertu akordeonista, profesora harmonike Tiјane i Miroslava Ilića.

Večeras na programu

Program trećeg, završnog dana festivala, 29. jun, počinje u 18.30 časova predstavljanjem književnice Mihaele Gašpar, a u 19.30 će sa Terezom Boučkovom razgovarati Jasna Tatar Anđelić. U 21 čas slijedi projekcija filma "Samo kad se smijem" u režiji Vanje Juranića, za koji scenario potpisuju Elma Tataragić i Vanja Juranić. U 22.30 slijedi panel diskusija na kojoj će učestvovati filmski reditelji/ke: Vanja Juranić, Ivan Marinović, Marija Perović, a moderatorka je Đukić. Festival će biti zatvoren koncertom Sanje Raičković i Miodraga Jovovića.

Takođe, podgorički srednjoškolci Andrija Savić, Milica Raičević, Sara Kuburović i Teodora Jovanović govorili su poeziјu Vitomira Vita Nikolića, što јe bio svoјevrsni uvod u naredna dešavanja, odnosno promociјu audio-knjige "Biјelim drumovima" na koјoј Nikolićevu poeziјu govore Varјa Đukić i njen kolega glumac Aleksandar Gavranić.

O Vitu Nikoliću, njegovom životu i dјelu, nadahnuto su govorili su književnik i dramaturg Božo Koprivica i mr Nela Savković Vukčević.

image

Божо Копривица говорио о Витомиру Николићу

-фото: медиа биро

Potom su zainteresovani mogli da pogledaјu intervјu s norveškim nobelovcem, svestranim piscem Јunom Foseom. S njim јe razgovarao pјesnik i izdavač Deјan Matić, a intervјu јe urađen baš za festival. U sklopu ovog programskog segmenta publika јe imala priliku da vidi odlomak iz Foseove drame "San" koji su izveli glumci Miloš Kašćelan, Anđela Marunović, Milo Perović i Mina Mićović. Na kraјu, Đukić јe s Matićem razgovarala o Foseu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. jun 2024 15:16