PROF. DR LIDIJA TOMIĆ / - ARHIVA "DANA"
22/01/2024 u 14:35 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

UKCG: Uručenje nagrade dr Lidiјi Tomić

Odluku o dobitniku nagrade dr Tomić za knjigu "Književni prostori – analize i tumačenje" jedonoglasno je donio žiri u sastavu prof. dr Jelica Stojanović, predsjednik, i članovi doc. dr Goran Radonjić i mr Milorad Durutović

Uručenje nedavno utemeljene nagrade Udruženja književnika Crne Gore nagrade "Trifun Đukić" prvoј dobitnici, prof. dr Lidiјi Tomić, biće održano u četvrtak, 25. јanuara, u 18 časova, u Plavoј sali Srpske kuće u Podgorici.

Nagrada "Trifun Đukić" UKCG dodјeljuјe se za za najbolje ostvarenje iz književne teorije, istorije, kritike i esejistike, a prof. dr Tomić pripala јe za knjigu "Književni prostori – analize i tumačenje" (Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori, Podgorica, 2022).

image

Књига проф. др Томић за коју је награђена

-ФОТО: МАТИЦА СРПСКА - ДРУШТВО ЧЛАНОВА У ЦРНОЈ ГОРИ

Odluku je jedonoglasno donio žiri u sastavu prof. dr Jelica Stojanović, predsjednik, i članovi doc. dr Goran Radonjić i mr Milorad Durutović.

Kako žiri u obrazloženju navodi, ova knjiga prof. dr Tomić "predstavlja sabir izuzetnih i rijetkih naučnih svjedočanstava i analiza o literarnim tokovima, književnicima, kulturnim fenomenima i pojavama".

– U knjizi je data veoma rijetka književna vertikala jer je zastupljen vremenski period od srednjovjekovlja (srpske srednjovjekovne književnosti) do savremenih autora. Uz to, analitički, naučno, argumentovano i istinito, osvjetljavaju se i prilike u Crnoj Gori, srpsko jezičko i književno nasljeđe, nasuprot falsifikatima u posljednjim decenijama. Knjiga Lidije Tomić predstavlja jedinstven dar književnoj teoriji, istoriji, kritici i esejistici te je važno da knjiga ovog značaja bude prva nagrađena u okviru utemeljenja nagrade "Trifun Đukić" - navodi žiri u obrazloženju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 15:28