Ilustracija / Uprava za vode Crne Gore
18/03/2024 u 10:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uprava za vode: Izabrani najbolji radovi literarnog konkursa povodom Svjetskog dana voda

Uprava za vode Crne Gore u saradnji sa Fondacijom “Čini dobro” povodom 22. marta, Svjetskog dana voda, organizovala je literarni konkurs za učenike i učenice osnovnih škola na temu “Voda za mir”.

- Stručna komisija razmatrala je i pregledala 44 pristigla literarna rada u poetskoj, proznoj i dramskoj formi prema sljedećim kriterijumima: originalnost i kreativnost; jezička virtuoznost; sposobnost autora da prenese svoje misli na efektan način; dubina razumijevanja teme; svijest o značaju ovog prirodnog resursa; struktura i naracija. Procjenjivana je struktura rada, tok priče i kako su autori uspjeli održati pažnju čitalaca kroz svoje literarne kompozicije - saopštili su iz Uprave za vode.

Komisija je na osnovu pomenutih kriterijuma izabrala tri najbolja rada:

  1. Anđelka Magovčević, VIII, OŠ “Kekec” Sutomore (proza)
  2. Anastasija Matović, VIII, OŠ “Kekec” Sutomore (poezija)
  3. Zoja Zečević, VIII2, OŠ “Druga osnovna škola” Budva (drama)

- Podsjećamo da su pravo učešća na konkursu imali učenici i učenice sedmog, osmog i devetog razreda osnovnih škola koje primjenjuju Međunarodni program “Eko škole”, tačnije koje su nosioci međunarodnog priznanja “Zelena zastava” ili su se prijavile za pilotiranje pomenutog programa - navode iz Uprave.

Za autore najboljih nagrada predviđene su nagrade (tablet, pametni sat i 3d olovka) koje će biti dodijeljene 22. marta na svečanosti povodom Svjetskog dana voda.

Cilj literarnog konkursa na temu „Voda za mir” je da edukuje mlade o značaju i potrebi očuvanja jednog od najvažnijih prirodnih resursa Crne Gore.

Kako su istakli, Uprava za vode će i u narednom periodu ovakvim i sličnim akcijama dodatno skretati pažnju na važnost zaštite našeg prirodnog nasljeđa i promocije održivog upravljanja njim.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 16:06