Detalj iz predstave „Vatre Anadolije” / -FOTO: ŽELJKO STAJKIC
17/09/2023 u 12:06 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

„Vatre Anadolije”, plesom ispričana tradicija

Predstava „Vatre Anadolije” je u Podgorici izvedena u organizaciji Ambasade Republike Turske i Turske privredne komore u Crnoj Gori, u saradnji sa Glavnim gradom, a povodom obilježavanja 100 godina od kada je Turska proglašena Republikom

Stilizovane tradicionalne igre i muzika Turske, u savremenim aranžmanima i modernim koreografijama, objedinjeni su u plesnu predstavu „Vatre Anadolije” koju je sinoć na Trgu nezavisnosti u Podgorici izveo istoimeni plesni ansambl. Ovaj, slobodno se može reći spektakl ritma i igre, ali i boja - čemu najviše doprinose igrački kostimi, kao i razglednice pokrajina Turske iz kojih pojedine igre potiču, oduševio je podgoričku publiku.

Zanimljivo je da spektakl počinje kontemplativno, predstavljanjem freske Bogorodice sa Hristom, iz nekadašnje pravoslavne saborne crkve Aja Sofije, pa prelazi u ikonogafiju koja prikazuje da je danas Aja Sofija džamija, gdje narator uvodeći publiku u predstavu navodi, parafraziramo, da se putem kojim idu migranti, život udaljava, a svi se slivaju u ranjena polja Anadolije, i da u smrti nema pobjednika i pobijeđenih. Sve je ispraćeno kontemplativnom muzikom, igrom igrača i igračica u bijelom, i na kraju plesom derviša. Nakon toga slijedi vatromet zvukova i dinamičnih ritmova.

Plesni ansambl „Vatre Anadolije” nastupio je sinoć prvi put u Podgorici, a nakon toga ih narednog mjeseca očekuje turneja u Sjevernoj Americi.

image

Turski ambasador i njegova supruga dočekivali su sinoć zvanice

-FOTO: ŽELJKO STAJKIC

Predstava je u Podgorici izvedena u organizaciji Ambasade Republike Turske i Turske privredne komore u Crnoj Gori, u saradnji sa Glavnim gradom. Koncert јe održan povodom obilježavanja 100 godina od kada je Turska proglašena republikom.

Prije izvođenja predstave, prisutnima se obratio Burhan Genč, predsjednik Turske privredne komore u Crnoj Gori, a potom gradonačelnica Podgorice dr Olivera Injac. Ona je istakla da su Crna Gora i Turska snažno povezane, koristeći priliku da, kako je rekla, izrazi iskreno poštovanje za razvoj i prosperitet koji je postigla Turska unazad 100 godina.

– Kao most između istoka i zapada, Turska je primjer duha inkluzivnosti i zajedništva, i namjere da se osigura harmoničnu budućnost - rekla je Injac.

image

Detalj iz predstave „Vatre Anadolije”

-ZELJKO STAJKIC

Na kraju prisutnima se obratio turski ambasador Bariš Kalkavan, koji je naveo da je Turska tokom 100 godina uspjela zauzeti svoje mjesto u grupi savremenih zemalja. On je ovom prlikom konstatovao i da postoje dobri, prijateljski odnosi između Turske i Crne Gore, koji su iskazani i prilikom velikog zemljotresa koji je nedavno pogodio ovu zemlju. Najavio je da će povodom ovog jubileja - proglašenja Republike, značajnog za Tursku i u narednom periodu organizovati različite programe u Crnoj Gori.

Priјe trupe iz Turske, na Trgu nezavisnosti nastupio јe Folklorni ansambl KIC-a "Budo Tomović" koji je izveo igre iz Crne Gore.
Sinoćnjem događaju prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora u Crnoj Gori, veliki broj posjetilaca, kao i predstavnici javnog i kulturnog života Crne Gore.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. jul 2024 18:01