Маестро Суђић и чланови оркестра / -ГРАД ТЕАТАР, БУДВА
31/07/2024 u 12:29 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Važno јe popularisati umјetničku muziku

Muzičkim vatrometom Festivalskog orkestra i hora "Virtuozi", pod rukovodstvom jednog od najvećih srpskih i svjetskih dirigenata Bojana Suđića i sa specijalnim gostima, Nevenom Božović i Dušanom Svilarom, preksinoć je ispred hotela "Palas" u Petrovcu nastavljen muzički program 38. festivala "Grad teatar"

Kako prenosi pres služba festivala „Grad teatar”, tokom koncerta publika јe slušala dobro poznate kompozicije Karla Orfa, Đoakina Rosinija, Žorža Bizea, Vitorija Montija, Artura Markesa i Stevana Hristića, ali i čuvene pjesme "O sole mio", "Bela ćao", "Besame mućo", "Pjesmo moja", "Zajdi zajdi", "Još ne sviće rujna zora", "Pukni zoro", "Marš na Drinu" i mnoge druge. Pred sam kraj programa muzičari su dobili stajaće ovacije i pozive da se u više navrata vrate na binu i izvedu kompozicije na bis.

Različita muzička zanimanja

Muzički program festivala nastavlja se večeras, 31. jula, na sceni između crkava koncertom poznatog violiniste Dmitrija Sinkovskog i "Virtuoza", a gost će biti flautista Ljubiša Jovanović. Koncert počinje večeras u 21 čas. Na koncertu će biti izvedena djela Korelija i Vivaldija.

Muzička kritika navodi da Dmitrij Sinkovski posjeduje ono što se smatra rijetkom kombinacijom ruske virtuoznosti i italijanske pjevačke sposobnosti. Rođen u Moskvi, Dmitrij je razvio ljubav prema violini već sa pet godina. Tokom svojih studija na Moskovskom konzervatorijumu, odlučio je da se posveti i studiranju pjevanja, kako bi dao čvršće temelje svom snu - da postane operski dirigent. Njegovo nepromijenjeno, duboko ubjeđenje uvijek je bilo to da kako bi se dirigovalo operom na pravi način, moraju se dobro poznavati i instrumenti i vokalne pojedinosti. Nakon što je diplomirao violinu, uslijedila je i diploma iz horskog dirigovanja i to na zagrebačkoj Akademiji kod Tomislava Fačinija, te kasnije i ona iz dirigovanja na Isgatu u Tuluzu kod Sabrine Bekirove.

image

DMITRIJ SINKOVSKI

-GRAD TEATAR, BUDVA

Festivalski hor "Virtuozi" čine najbolji odabrani profesionalni pjevači iz Beograda i Novog Sada, dok je Suđić svakako najistaknutije dirigentsko ime u muzici današnjice na ovim prostorima. Već više od jedne decenije umjetnički je direktor Muzičke produkcije RTS, šef dirigent renomiranih ansambala – Simfonijskog orkestra RTS-a i Hora RTS-a, a umjetnički je direktor BEMUS-a.

image

Публику дословно подигли на ноге

-ГРАД ТЕАТАР, БУДВА

Kako јe rekao Suđić, Petrovac јe mјesto za koјe ga vežu uspomene iz dјetinjstva, јer su tu njegovi koriјeni. Naveo јe i da mu јe drago što su Budva i "Grad teatar" organizovali ovaј koncert, koјi јe jako zahtjevan, sa velikom binom i velikim brojem izvođača na sceni, i programom koji se stalno mijenja. Podsјetio јe da јe među prvima počeo da radi takve programe, i da mu јe drago što ga sada mnogi sliјede u tom konceptu.

image

Детаљ с концерта

-ГРАД ТЕАТАР, БУДВА

– Vidjeli su da je prostor u popularizaciji umjetničke muzike jako važan, i da je priča da klasiku nedovoljno poznajemo i volimo vještačka, te da je samo treba približiti publici na pravi način. Duh vremena je takav da nas zapanjuju svi mogući sadržaji, daleko intenzivnije nego ranijih godina. I pogrešno je odvajati stvari, ali se kvalitet može pronaći u svemu, pa i u nekom subkulturnom sadržaju. Međutim, isto tako postoji i nekvalitet u onome što se zove visoka kultura, ukoliko joj čovjek koji se njom bavi na pogrešan način pristupi. Nema ništa gore od izvođenja veoma zahtjevnih kompozicija na nedostojan način - kazao je Suđić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 18:13