Megi Smit / - SKRINšOT/JUTJUB
27/09/2024 u 18:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Preminula britanska glumica Megi Smit, profesorka Mekgonagl iz serijala „Hari Poter“

Glumica Megi Smit, poznata po ulozi profesorke Minerve Mekgonagl u filmovima o Hariju Poteru i seriji „Dauntonska opatija“, umrla je u 90. godini, saopštila je njena porodica.

Legenda britanskog glumišta dama Megi Smit osvojila je dva Oskara tokom svoje bogate karijere – za ulogu u filmu Najbolje godine gospođice Džin Brodi (The Prime of Miss Jean Brodie) 1970. i devet godina kasnije za rolu u Hotelu Kalifornija (California Suite).

Imala je još četiri nominacije za Oskara, a nagrađena je osam puta i prestižnim britanskim priznanjem Bafta.

U saopštenju koje potpisuju njeni sinovi Tobi Stivens i Kris Larkin navodi se da sa porodica sa velikom tugo obavještava javnost da je dama Megi Smit preminula.

Umrla je mirno u bolnici rano jutros, u petak 27. septembra. Budući da je bila izuzetno okrenuta privatnosti, bila je okružena prijateljima i porodicom.

Ostavila je dva sina i petoro unučadi „skrhane gubitkom izuzetne majke i bake“.

- Željeli bismo da iskoristimo ovu priliku da se zahvalimo divnom osoblju u bolnici Čelsi i Vestminster na njihovoj brizi i neograničenoj ljubaznosti tokom njenih poslednjih dana. Zahvaljujemo vam na svim vašim ljubaznim porukama i podršci i molimo da poštujete našu privatnost u ovom trenutku - navodi se u saopštenju.

(VIDEO) Ukrajinski "zamak Harija Potera" pogođen u ruskom napadu na Odesu

U filmovima o Hariju Poteru, Smitova je igrala profesorku Minervu Mekgonagal, poznatu po svom šiljatom vještičjem šeširu i strogom maniru sa mladim čarobnjacima u Hogvortsu. U hit drami Dauntonska opatija, igrala je Vajolet Kroli, udovicu groficu od Grantama, velikog matrijarha oštrog humora koji je uveseljavao publiku kroz šest sezona serije.

Hju Bonvil, koji je igrao sina grofice od Grantama u seriji Dauntonska opatija, oprostio se od drage koleginice riječima:

- Svako ko je ikada podijelio scenu sa Megi potvrdiće da je imala oštro oko, oštroumnost i ogroman talenat. Ona je bila prava legenda svoje generacije i, na sreću, živeće u toliko veličanstvenih filmskih predstava. Moje saučešće njenoj porodici.

Dama Megi karijeru je započela u pozorištu, ali je svoju prvu nominaciju za Baftu dobila u melodrami iz 1958. godine, Nowhere to Go.

Neke od njenih ostalih najupečatljivijih uloga uključuju film Merčenta Ajvorija iz 1985. godine, Soba s pogledom, u kojem je igrala Šarlot Barlet, pratilju Lusi Haničerč koju je tumačila Helen Bonam Karter. Uloga joj je donijela nominacije za Oskara i Zlatni globus.

Megi Smit nosila je titulu dame, što je dodatak koji ide uz ime ženskog nosioca ordena Ujedinjenog Kraljevstva, koji dodeljuje britanski monarh.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. septembar 2024 18:58