Са отварања изложбе, Лутовац, делетић и Зоговић / - с. ћетковић
06/03/2024 u 14:24 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Tradicionalna izložba u galeriјi "Katerinine čaroliјe": Liјepe u svoјoј različitosti i poetici

U okviru 16. grupne izložbe "Nježna kao žena, lijepa kao slika" predstavile su se 42 umjetnice

Izložbom "Nježna kao žena, lijepa kao slika" galerija NVO "Katarinine čarolije" pridružila se, tradiconalno, obilježavanju Međunarodnog dana žena, 8. marta.

Ovog puta, u okviru 16. grupne izložbe, u ovoj maloj galeriji smještenoj u samom centru Podgorice, predstavile su se 42 umjetnice. Publika od sinoć, pa tokom naredne dvije sedmice, može vidi raznorodne likovne izraze, slike urađene u raznim tehnikama, skulpture. Sve to uradile su žene raznih uzrasta i umejtničkih ishodišta.

Autorke radova iz postavke Katarina Ivanović, Natalija Tanja Novaković, Lidija Kastratović, Koviljka Beba Spajić, Arina Romanova, Nataša Mrdenović, Sejla Kerović, Ljiljana Đurović, Ivana Banović, Evgenia Morozova, Tatjana Tanja Vujošević, Jasminka Bogićević, Ana Šofranac, Zdenka Tomanović, Milanka Vučeljić, Lidija Kojašević, Snežana J. Đurašević, Borka Spasojević, Jovana Radulović, Irina Zubenko, Anastasija Belada, Tijana B. Tomić, Varja Babović, Divna Seka Milošević, Nevenka Šoć, Vesna Begović, Jelena V. Dragoslavić, Nadežda Bulatović, Anđelka ljumović, Lidija Vujačić, Zdenka Vukčević, Marina Marković, Anka Božović, Dijana Stojanović, Olga Kopeina, Tinda Bulatović, Milica Vukotić, Minja Miketić, Denja Ivanović, Bosiljka Barović, Biljana J. Kovačević i Suzana Bojanović.

Nakon što je svojim stihovima uvela brojnu publiku u temu postavke pjesnikinja Jadranka deletić, izložbu je otvorio teoretičar savremene umjetnosti Milun Lutovac.

On јe izrazio zadovoljstvo što otvara izložbu koja je okupila uglavnom istinske ljubitelje slikarstva koji svoj talenat nisu potvrdile diplomama, jer "ponekad ga više privlači dječji crtež ili nešto što je onako iskreno dato, nego kad vidi neku sliku koja je uniformisana u nekom stilu ili nekom likovnom izrazu".

image

Са iзложбе

- с.ћетковић

- Veoma bitno za ovu izložbu 42 autorke јe to je što ove kreacije u svojoj raznolikosti svjedoče da svaki čovjek ima svoj svijet i da samo susretom sa tim svjetovima, u preplitanju sa njima, sa tim poetikama i našim nemirima, strahovima i zadovoljstvima, stvaramo cjelovitu sliku, jednu osnovu koja može da bude onako značajna za sve nas i da govori u ime svih nas - kazao je on.

Za razliku od jedne slike, jedino veći broj radova izloženih na jednom mjestu kao što je to na izložbi "Nježna kao žna, lijepa kao slika", pruža mogućnost da stvorite sliku o jednom narodu, o njegovom identitetu, "o toj estetici koju taj narod posjeduje".

- Samo tako možemo doći do naše prične s kojima možemo da se predstavimo svijetu koji je van nas - zaključio je on.

Otvaranje izložbe uljepšala je зvуcima violine učenica muzičke škole Nastasija Zogović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 01:49