Mural solidarnosti sa Palestinom u Podgorici / - DAN PORTAL
01/09/2024 u 20:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) U Podgorici svečano "otkriven" mural solidarnosti s Palestinom

U Ulici Mitra Bakića svečano je predstavljen mural solidarnosti s Palestinom, umjetnika Miša Joskića.

Umjetnik Mišo Joskić počeo je sredinom jula uz pomoć volontera i članova Pokreta solidarnosti sa Palestinom izradu murala u Ulici Mitra Bakića, kod autobuske stanice, koji je večeras i zvanično otkriven.

Na skupu su govorili ambasador Palestine u Crnoj Gori Rabi Al-Hantouli, crnogorska aktivistkinja i novnarka iz Velike Britanije Radmila Stojanović i kustoskinja Natalija Vujošević.

- Ovim umjetničkim remek djelom i prisustvom večeras, još jednom su Podgorica i građani Crne Gore potvrdili da su na strani čovječanstva, pravde, palestinskog naroda. Zahvaljujem se svima koji su bili uključeni u ovaj fenomenalni umjetnički i solidarni projekat, a posebno čudesnom slikaru i čovjeku Mišu Joskiću, kao i dream timu Pokretu solidarnosti s Palestinom. 

Više od 17.000 ubijenih su djeca, 30.000 djece je bez udova, 25.000 su siročad. Ne mogu da opišem bol, mogu samo da vas zamolim da ne prestajete s dizanjem glasa, da individualno i kolektivno radite sve što možete da ovaj genocid prestane. U Palestini se ne ubija samo palestinski narod, već cjelokupne istorijske vrijednosti - poručio je ambasador.

Građani Crne Gore više puta su od početka agresije Izraela nad Palestinom izrazili saosjećanje sa palestinskim narodom. Podrška palestinskom narodu stiže iz Podgorice u slici. Mural solidarnosti podsjeća na osmijeh palestinske djece, šalje poruku i upozorenje da djeca nijesu kriva, osmijeh vraća nadu i vjeru da sve strahote rata sa kojima se suočavaju može njihov osmijeh da promijeni. Joskićevo djelo zbog poruke koju nosi dobija na umejtničkoj težini.

U muzičkom dijelu programa nastupili su Stefan Pantović, bend Rudolf i Kic pop hor.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 13:17