Delta rijeke Bojane / screenshot YT
16/07/2024 u 16:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Upoznajte deltu Bojane kroz kratki edukativni film

NVO Green Home objavljuje kratki edukativni film Upoznajte deltu Bojane, čiji je cilj da predstavi javnosti prirodne vrijednosti delte Bojane, ključnog područja biodiverziteta (Key Biodiversity Area).

Film Upoznajte deltu Bojane sadrži kadrove prirodnih pejzaža i karakterističnih vrsta ovog područja koje prate edukativni sadržaji.

- Delta Bojane, sa svojim jedinstvenim ekosistemom, dom je mnogim rijetkim i ugroženim vrstama biljaka i životinja. Kroz ovaj film, želimo podići svijest o važnosti očuvanja ovog dragocjenog prirodnog resursa - naveli su iz Grin houma.

Ističu da je cijela oblast između Skadarskog jezera i Jadranskog mora označena kao delta rijeke Bojane i pokriva preko 250 km² ravnice i oko 115 km² kraških brda, obalnih, riječnih, jezerskih, močvarnih i drugih vodenih habitata, obradive zemlje i ostalo.

- Delta Bojane je jedna od najvažnijih prirodnih močvara na istočnom Mediteranu, poznata po svojoj raznolikosti jedinstvenih i ugroženih prirodnih i kulturnih pejzaža.

Posebno su karakteristične plavne (aluvijalne) šume Bojane koje zajedno sa Velikom plažom i Velipojom čine najveći kompleks plavnih šuma na istočnoj jadranskoj obali. Naseljavaju je karakteristične vrste golosjemenjača, ali i endemska vrsta hrasta Querqus robur spp. scutariensis (skadarski hrast) a značajne su sa ekološke tačke gledišta kao zaštita od poplava.

Ovaj krhki ekosistem dom je mnogim ugroženim vrstama, uključujući jegulju, skadarske žabu, kao i brojne vrste ptica, zmija, riba, sisara i biljaka. Međutim, suočava se sa brojnim pritiscima kao što su nepropisno odlaganje otpada, otpadne vode, nelegalni ribolov i lov, prisustvo invazivnih vrsta i neadekvatno planiranje infrastrukturnih projekata - naveli su iz Grin houma.

Navode da je edukativni film Upoznajte deltu Bojane pripremljen u okviru projekta Podrška boljem upravljanju deltom Bojane u Crnoj Gori, koji je podržan od strane Partnerskog fonda za kritične ekosisteme – Critical Ecosystem Partnership Fund (CEPF).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 19:00