Мартиновић и Закрајшек / -град театар будва
20/08/2024 u 13:52 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Virtuozna i duboko posvećena izvedba

U crkvi Santa Maria in punta u budvanskom Starom gradu, u nastavku muzičkog programa "Grad teatra" koncert su održali kontrabasista Zoran Zakrajšek i pijanista Bojan Martinović. Na progrmau su bila dјela Kusevickog, Parta, Rahmanjinova i Pjacole

Zakrajšek i Martinović su svojom virtuoznošću i dubokom posvećenošću muzici stvorili jedinstven ugođaj, pokazujući zavidnu tehniku i emotivnu izražajnost. Svaki ton bio je precizno oblikovan, a emocije koje su prenijeli na publiku ostavile su dubok utisak. Posebno se izdvojilo djelo "Vocalise" Sergeja Rahmanjinova, gdje je Martinovićeva klavirska izvedba briljirala, dok je Zakrajšekov kontrabas unio dodatnu dubinu i toplinu. U Pjacolinom djelu "Kicho" publika je osjetila strast i energiju tanga, ali i maestralnu kombinaciju džeza i klasične muzike. Publika je tokom cijelog koncerta ostala u tišini i potpunoj koncentraciji do posljednjeg tona svakog izvedenog djela, nagradivši umjetnike dugim i iskrenim aplauzom, anvodi festivalska pres služba.

Muzički program festivala nastavlja se večeras, utorak, 20. avgusta, u crkvi Santa Maria in Punta s početkom u 21 čas, a nastupaјu sopran Petra Radulović i pijanistkinja Jelena Šiljeg

image

Мартиновић и Закрајшек

-град театар будва

Zakrajšek je, nakon koncerta, izjavio da su htjeli da odaju počast dvojici velikih muzičara.

– Napravljen je omaž Sergeju Kusevickom i obilježavanju 150 godina od njegovog rođenja. Ali, želio sam da naglasim i posvetim prvu kompoziciju svom preminulom profesoru Pavlu Aksamitu, koji je živio i stvarao u Budvi. Bio je dirigent Gradske muzike, profesor kontrabasa u Budvi i Podgorici, direktor škole u Budvi dugi niz godina. Mislim da ne cijenimo dovoljno šta su ljudi prije nas uradili za nas. Taj čovjek je toliko toga uradio za muziku u Crnoj Gori, Crnogorski simfonijski orkestar u sadašnjem sastavu ne bi postojao bez njegovih učenika - kazao je Zakrajšek i dodao da i njega samog ispunjava pedagoški rad, ali da uvijek treba dodatno podsticati nove naraštaje.

image

Мартиновић и Закрајшек

-град театар будва

Pijanista Martinović je naglasio da se na festivalu Grad teatar osjeća kao kod kuće, dodaјući da djela koja su izvodili nisu striktno pisana za klavir i kontrabas.

– Program je dominantno napisan za kontrabas sa orkestrom, dok je kompozicija Arva Parta originalno napisana za violinu i klavir, a mi smo svirali transkripciju. Što se Pjacole tiče, on je originalno napisao kompoziciju za kontrabas i orkestar, ali u večerašnjem nastupu klavir je imao značajnu ulogu - rekao јe Martinović.

Muzički program festivala nastavlja se večeras, utorak, 20. avgusta, u crkvi Santa Maria in Punta s početkom u 21 čas, a nastupaјu sopran Petra Radulović i pijanistkinja Jelena Šiljeg.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 17:07