Професор Јанковић са студентима хармонике / -ФОТО: приватна архива
29/04/2022 u 17:00 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Вјетар у леђа младим акордеонистима

Наjбољи ученици и студенти са Одсjека за хармонику већ су наступали на концертима у оквиру међународног музичког фестивала "Хармоника фест‘‘, коjи се одржава у Тивту сваке године краjем маjа, а ове године ће бити одржан од 24. до 26. jуна

Умjетничка школа за музику и балет ''Васа Павић'' у сарадњи са Музичком академиjом Универзитета Црне Горе и невладином организациjом "Хармоника Монтенегрина'' започели су сарадњу у циљу промовисања ученика и студената и jачању његовања академске хармонике.

– Дужи низ година сам имао жељу да ученици и студенти са одсjека за хармонику заjедно наступаjу на концертима и на таj начин остваруjу професионалну сарадњу, размjењуjу искуства и друже се. Наравно, било jе неопходно и вриjеме да се поjаве квалитетни поjединци на свим нивоима образовања, што jе сада случаj, и представе академску хармонику, себе и своjе професоре на достоjан начин - каже Предраг Jанковић, редовни професор Музичке академиjе.

Идеjа jе да се одржи више концерата и да наjуспjешниjи ученици и студенти наступаjу на значаjним међународним такмичењима.

– Таj вид сарадње постоjи одавно, jер су наjбољи ученици и студенти са Одсjека за хармонику већ наступали на концертима у оквиру међународног музичког фестивала "Хармоника фест'', коjи се сваке године краjем маjа одржава у Тивту, а ове године ће бити одржан од 24. до 26. jуна. Концерти под називом "Млада црногорска сцена акордеониста" коjи су одржавани у оквиру фестивала, имали су за циљ да афирмишу младе и талентоване ученике и да им се укаже прилика да наступе пред еминентним свjетски истакнутим професорима и реномираним умjетницима и представе своj ниво извођачке форме и знања коjе су стекли. Уjедно, то је прилика да се навикаваjу на проблеме и изазове коjе им jавна сцена "приређуjе'' за вриjеме наступа на концерту. Све то jе из године у годину давало све значаjниjе резултате о чему говоре успјеси на међународним такмичењима хармоникаша, на коjима су наступили - каже проф. Јанковић.

Семинари уважених професора

Досад су, подсјетимо, организовани маjсторски семинари на коjима су као предавачи били ангажовани: Владимир Мурза, Павел Фењук, Фредерик Дешамп, Роман Жбанов, Доминик Еморин, Миљан Бjелетић и многи други.
У УШМБ ''Васа Павић'' jе у марту организован семинар на коjем jе предавач био ред. проф. Миљан Бjелетић са Факултета уметности у Нишу, а 23. jуна ће се одржати мастер клас на коjем ће предавач бити ред. проф. Воjин Васовић, са Филолошко-уметничког факултета из Крагуjевца.

Ипак, сматрао је да им треба обезбиjедити више наступа као и маjсторских радионица, на коjима ће предавачи бити еминентни професори из Европе и свиjета.

– Желим да напоменем да су студенти са Музичке академиjе УЦГ, побjедници многоброjних међународних такмичења за хармонику током година постоjања Одсjека за хармонику, односно од самог оснивања 2003. године - каже Јанковић.

Он је додао да је циљ да студенти и ђаци УШМБ ''Васа Павић'' одрже jош неколико концерата у градовима Црне Горе, и на таj начин омогуће дjеци из осталих музичких школа да чуjу своjе стариjе колеге коjе ће им сигурно бити мотивациjа за даље напредовање и бављењем овом професиjом.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 14:51