Ratkovićeve večeri poezije / - MKM
03/09/2023 u 21:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlaović: Ministarstvo kulture i medija posvećeno stvaranju podsticajnog okruženja za pjesnike

Na današnji dan, kada je Ratković rođen prije 120 godina, sa zadovoljstvom konstatujemo da je, osim višedecenijskog trajanja ovu pjesničku manifestaciju uvijek krasila i brojnost publike, navela je Vlaović

Ministarstvo kulture i medija posvećeno je podršci razvoju književnosti i stvaranju podsticajnog okruženja za pjesnike, istakla je resorna ministarka Maša Vlaović, poručujući da je od suštinskog značaja promovisati, očuvati i zaštiti prakse poezije.

Ona je, na otvaranju Ratkovićevih večeri poezije u Bijelom Polju, ukazala na značaj ove poetske manifestacije koja slavi riječi i jezik u svim njihovim oblicima.

- Na današnji dan, kada je Ratković rođen prije 120 godina, sa zadovoljstvom konstatujemo da je, osim višedecenijskog trajanja ovu pjesničku manifestaciju uvijek krasila i brojnost publike, podsjetila je Vlaović, navodeći da to nije iznenađujuće, s obzirom na bogatu književnu tradiciju ovog regiona koja je iznjedrila velike književne stvaraoce poput Bulatovića, Šćepanovića, Sijarića i samog Ratkovića.

Ministarka je istakla da poezija danas ima poseban značaj u svijetu automatizacije i dehumanizacije, jer predstavlja polje ljudske imaginacije gdje se stvaraju jedinstvena iskustva života. Takođe, naglasila je važnost jezika u poeziji, kako našeg, tako i svih drugih koji prenose poruke mira kroz svoju različitost.

Vlaović je istakla Ratkovića kao pjesnika koji je duboko razumio ljudsku dušu i išao putem koji je rijetko ko istraživao, čime je pružao drugačije viđenje ljudske egzistencije. 

- U vrijeme kada se poezija suočava sa izazovima elektronskih komunikacija i tehnologija, ovakve manifestacije otvaraju vrata za novu percepciju ljudskog postojanja, navela je ministarka, saopšteno je iz resora kojim upravlja.

Ona je naglasila obavezu promocije, očuvanja i zaštite prakse poezije, posebno u svijetlu činjenice da Ratkovićeve večeri poezije pokazuju da ima publike koja želi da sluša poeziju. 

- To je od suštinskog značaja kako bi se promovisali novi modeli produkcije i omogućilo pjesnicima da dosegnu svoju publiku, ocijenila je Vlaović. 

Ministarka je takođe istakla da su Ratkovićeve večeri poezije uspješno pratile razvoj savremene poezije i nagrađivale autentične pjesničke talente, te da je Ministarstvo kulture i medija posvećeno podršci razvoju književnosti i stvaranju podsticajnog okruženja za pjesnike.

Vlaović je podsjetila na nedavno usvojeni Nacionalni program razvoja kulture koji će podržati književno stvaralaštvo i crnogorsko izdavaštvo kroz različite inicijative i konkurse.

Pored ministarke, na otvaranju događaja su govorili predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović i direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 22:47