/ - MKM
02/06/2023 u 18:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlaović: Više novca u kulturi, znači i više novca za institucije i konkurse

Prema njenim riječima, u odnosu na prošlu godinu, kada su podržali 155 projekta sa 613 hiljada, ove godine imaju uvećanje za oko 300 hiljada eura

Veća izdvajanja sredstava za  kulturu znači više novca za institucije i konkurse, poručila je ministarka kulture i medija Maša Vlaović i dodala da su ovogodišnjim Konkursom sa kulturno – umjetničko staralaštvo podržali 244 projekata sa više od 900 hiljada eura, što je za skoro 40 odsto više u odnosu na prošlu godinu. 

Vlaović je, na potpisivanju ugovora sa dobitnicima Konkursa, kazala da je Ministarstvo u prethodnoj godini uradilo mnogo.

- Nakon povećanja budzeta od 6 miliona, uslijedilo je Granski kolektivni ugovor, kojim smo svim zaposlenima u kulturi povećali platu do 25 odsto u ukupnom iznosu. Više novca u kulturi, znači i više novca za institucije i konkurse - kazala je Vlaović. 

Prema njenim riječima, u odnosu na prošlu godinu, kada su podržali 155 projekta sa 613 hiljada, ove godine imaju uvećanje za oko 300 hiljada eura. 

Ona je navela da su do sada finalizovani Konkurs u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, zatim Konkurs podrške međunarodnim festivalima i manifestacijma i Konkurs podrške razvoja kulture na sjeveru Crne Gore i nova konkursna linija podrške festivalima. 

- U narednom periodu biće raspisani konkursni za kreativne industrije i nova konkursna linija koju smo uveli za djecu i mlade - najavila je Vlaović.

Generalna direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo, Milena Durutović, čestitala je dobitnicima i na, kako je rekla, borbi koje uporno vode na kulturnoj sceni. 

- 244 projekata obećava da ćemo se uspješno boriti za pozicije kulture u društvu sa željom da se ovaj broj uveća. Posebno sam zahvalna timu Ministarstva koji je učestvovao u ovom procesu u vremenima kada svi od nas traže ogroman entuzijazam - kazala je Durutović. 

Dodala je i da je ponosna na sve članove eksternih komisija, sa kojima su definisani putevi daljeg unapređenja samog konkursa. 

- Tako da već u novembru možete očekivati nove uslove koje će dati veće prilike kulturnoj-umjetničkoj sceni - poručila je Mijović Durutović. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 10:00