Плакат за представу / -ФОТО: ПРИВАТНА АРХИВА Д. КОПРИВИЦЕ
29/10/2023 u 14:05 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

„Voljelo se dvoјe mladih”

Predstava Dramskog studija Centra za kulturu Rožaje sjutra igra u KIC „Budo Tomović”

Predstava Dramskog studiјa Centra za kulturu Rožaјe "Voljelo se dvoje mladih" igra u ponedjeljak (30.10) na velikoј sceni podgoričkog KIC "Budo Tomović" od 19 časova. Ulaz јe slobodan.

Autor teksta i režije je dr Dragan Koprivica, a komad je uz bogatu muzičku podlogu i vizuelne efekte urađen po njegovoj dramatizaciji poznate sevdalinke „Voljelo se dvoje mladih”.

Glavne uloge igraju dramski amateri Muzafera Kujević i Ibrahim Kujević, a u ostalim se pojavljuju Andrea Bulatović, Berin Kujević, Luka Bulatović, Amar Agović, Rijalda Šahman, Amra Sutović, Dina Dedeić, Ajlin Camić i Denis Kalač.

Majstor svjetla i tona je Damir Skarep, a predstava je urađena u produkciji Centra za kulturu Rožaje, u kojem planiraju јoš gostovanja i van Crne Gore.

Predstava јe premiјerno izvedena 15. juna u Rožaјu, a zatim u se s njom predstavili na 52. Festivalu dramskih amatera u Bijelom Polju, a ovih dana su nastupili u Petnjici i Plavu.

Koprivica je pošao od bogatog dramskog predloška sevdalinke na temu nesrećne ljubavi dvoje mladih, i bolesti zaljubljene Fatme iz begovske familije, nakon čega njen voljeni, mladić iz običnog naroda, odlazi u Stambol da joj kupi žute dunje, ali ga nema tri duge godine, nakon čega se vraća i susreće bolesnu junakinju na nosilima. Koprivica je scenskim sredstvima ilustrovao ljubavnu storiju, i nadgradio scenskim zbivanjima po dolasku nemarnog ljubavnika iz Stambola, zbog čega ljubavna peripetija na kraju dobija drukčiji sižejni rasplet uz suočavanja dvoje mladih na temu vjernosti.

Čuvenu sevdalinku je početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka za album "Narodne pjesme iz Bosne i Hercegovine" snimio legenda bosanskog sevdaha Himzo Polovina, koji je i autor teksta, a kasnije je pod nazivom "Žute dunje" adaptirao Goran Bregović, u interpretaciji frontmena "Indeksa" Davorina Popovića, za film Ademira Kenovića "Kuduz" (1989).

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 17:58