Tamara Vujović / - FOTO: MKM
25/01/2024 u 18:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vujović: Aušvic-Birkenau surova opomena da nam se nikad više ne ponove užasi stradanja

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović, u ime Crne Gore potpisala Sporazum o finansiranju ponovnog uspostavljanja zajedničke stalne postavke u Bloku 17 Državnog muzeja Aušvic-Birkenau

Saradnja bivših jugoslovenskih repubilika u obnovi Bloka 17 Državnog muzeja Aušvic-Birkenau je moralna obaveza prema jugoslovenskim žrtvama logora smrti i prilika da, kroz dublju analizu mračnog poglavlja istorije, budućim generacijama omogućimo miran, slobodan i dostojanstven život.

To je poručila ministarka kulture i medija Tamara Vujović, koja je u ime Crne Gore potpisala Sporazum o finansiranju ponovnog uspostavljanja zajedničke stalne postavke u Bloku 17 Državnog muzeja Aušvic-Birkenau.

Kako je saopšteno iz ministarstva, Vujović je poručila da potpisivanje Sporazuma predstavlja korak ka očuvanju sjećanja na neizmjerni bol i žrtve iz zajedniče prošlosti bivših jugoslovenskih republika.

- Aušvic-Birkenau ostaje simbol neopisivog stradanja tokom Drugog svjetskog rata, podsjećajući nas na važnost očuvanja i dijeljenja bolne istine iz mračnog poglavlja naše zajedničke istorije. Kroz ovaj sporazum, Crna Gora i druge bivše jugoslovenske republike, pokazuju solidarnost i predanost očuvanju uspomena koje nas povezuju. Danas, u srcu UNESCO-a, Crna Gora potvrđuje našu predanost vrednovanju ljudskih prava, tolerancije i slobode - poručila je Vujović.

Obilježavanje Dana Holokausta ima ključan značaj za cijelo čovječanstvo jer podsjeća, kako je kazala, na strahote i patnje svih žrtava tokom Drugog svjetskog rata.

- Ova memorijalna praksa predstavlja opomenu protiv zaborava, promoviše obrazovanje o ljudskim pravima i suzbijanju mržnje i diskriminacije među narodima kako bi se spriječili slični užasi u budućnosti. Naša saradnja u obnovi Bloka 17 nije samo materijalna, već je i moralna obaveza prema onima čije su sudbine bile oblikovane i određene u ovim zidinama. Jugoslovenske žrtve logora smrti zaslužuju da se o njima govori, da ne izblijedi sjećanje i da se njihove tragične sudbine nikad ne zaborave - rekla je Vujović.

- Mi smo se nadali da će svijet postati mjesto gdje se velika količina patnje i stradanja, nikada neće ponoviti, i da će ratovi biti rijetki. Ipak, svjedoci smo da se novi konflikti javljaju širom svijeta i pokazuju veliku okrutnost - dodala je Vujović.

Podsjetila je da je u najveći nacistički logor tokom Drugog svjetskog rata, od septembra 1941. do avgusta 1944. godine, deportovano više od 20 hiljada ljudi iz okupirane Jugoslavije, a manje od stotinu ih je preživjelo do oslobođenja.

- Ovaj zajednički poduhvat je prilika da dublje analiziramo prošlost, ratne strahote, stradanja, iseljavanja i suočimo se sa teškim i bolnim nasljeđem, koje surovo opominje, da ne dozvolimo da nam se nešto slično ikada ponovi. Dužni smo budućim generacijama i odgovorni pred njima da učimo iz grešaka, da gradimo mostove, da im omogućimo život u miru i dostojanstvu-  dodala je Vujović.

Uz poseban pijetet prema žrtvama, zahvalila je UNESCO-u kao organizatoru događaja i inicijatoru potpisivanja sporazuma, Republici Austriji i Fondaciji Aušvic-Birkenau i Republici Poljskoj, kao i svim državama potpisnicima sporazuma na doprinosu koji predstavlja putovanje koje će ostati urezano u istoriji naših naroda i čovječanstva.

- Nisu imali prliku da žive, umirali su u patnji, sami, napušteni, najdublje razočarani. Stradanja i smrti bili su i ostaju realni. Najmanje što možemo da učinimo je da ne dozvolimo da umre i izblijedi sjećanje i da vjerujemo svetom obećanju- nikad više! Crna Gora je bila na pravoj strani istorije i za generacije koje dolaze nastavićemo da branimo naše temeljne vrijednosti- a to su antifašizam, slobodarstvo, jednakost, dostojanstvo - zaključila je Vujović.

Nakon dugogodišnjeg rada, zemlje bivše Jugoslavije usaglasile su tekst Sporazuma o finansiranju ponovnog uspostavljanja zajedničke stalne postavke u Bloku 17 Državnog muzeja Aušvic-Birkenau (prethodno korišćen od strane SFRJ). Osim ponovne izložbene postavke, Sporazumom su Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Slovenija i Srbija predvidjele da će nadoknaditi troškove renoviranja i konzervacije prostora, struktura i segmenata Bloka 17, koje je finansirala Austrija kroz donacije date Fondaciji Aušvic-Birkenau.

Uzveši u obzir značaj ideje Projekta i datog Sporazuma, te činjenice da se radi o najmračnijem periodu u istoriji čovječanstva, Crna Gora zaključivanjem Sporazuma sa ostalim zemljama bivše Jugoslavije, pokazuje posvećenost njegovanju kulture sjećanja, kao i oblikovanju vrjednosnog sistema zasnovanog na uvažavanju različitosti, toleranciji i solidarnosti.

Kada je u pitanju učešće Crne Gore, u Projekat je, pored Ministarstva kulture i medija, uključen i JU Narodni muzej Crne Gore - Istorijski muzej, kao jedini nacionalni muzej za pitanja holokausta.

Nakon ceremonije potpisivanja Sporazuma ministarka je prisustvovala obilježavanju UNESCO Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 10:01