Tamara Vujović / Tamara Vujović
20/11/2023 u 18:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vujović: Institucije kulture moraju pažljivo da kreiraju programe za djecu

Na današnji dan željela bih da istaknem tri važna životna segmenta koja mogu da nam pomognu i budu putokaz u kreiranju politike prilagođene najboljem razvoju djeteta, a to su početak, posvećenost i postignuća, kazala je ministarka kulture

Ministarka kulture i medija Crne Gore Tamara Vujović čestitala je u ime Ministarstva kulture i medija i u svoje lično ime, svoj djeci i roditeljima širom Crne Gore Svjetski dan djeteta.

- Na današnji dan željela bih da istaknem tri važna životna segmenta koja mogu da nam pomognu i budu putokaz u kreiranju politike prilagođene najboljem razvoju djeteta.

POČETAK - Vlada Crne Gore, s prepoznatljivom i značajnom ulogom, predstavlja ključni pokretač u oblikovanju ambijenata gdje će svako dijete doživjeti početak života u zdravoj, obećavajućoj i pozitivnoj atmosferi. Donosioci odluka imaju odgovornost posvetiti se ovoj viziji, doprinoseći stvaranju uslova koji podupiru srećno i sigurno odrastanje svakog mališana - kaže Vujović.

Navodi da su, pored zdravstvene zaštite i obrazovanja, svjesni da je i kultura važna za lični razvoj svake mlade osobe te je potrebno da stvaramo uslove u kojima se djeci i mladima daje mogućnost da razvijaju svoj kulturni identitet.

POSVEĆENOST - Trebamo da razumijemo da prolazak kroz odrastanje i djetinjstvo zahtijevaju kontinuirano angažovanje kako roditelja, tako i društva u cjelini. Zato nam je potrebna izuzetna posvećenost cijelog društva u kreiranju politika za djecu - navela je ministarka.

Kaže da moramo odgovoriti na izazove današnjeg svijeta stimulisanjem kritičkog mišljenja putem najrazličitijih medija i analizom medijskog sadržaja zaštiti djecu od svih oblika zloupotreba i diskriminacija u online prostoru.

- Institucije kulture moraju pažljivo da kreiraju programe za djecu, od najmlađe dobi sve do adolescencije, vodeći računa o tome da su edukativne, ali i da odgovaraju potrebama publike.

Na medijima je da obezbijede više prostora za dječije emisije, bogat asortiman televizijskih programa, filmove visokog kvaliteta, ali i da osnuju dječije redakcije kako bi djeci obezbijedili što više medijskog prostora da izraze svoje mišljenje, pokažu svoje talente i iskažu kreativnost. Fond za medijski pluralizam obezbijediće više novca za kreiranje ovakvih vrsta sadržaja - saopštila je minstarka kulture i medija.

Ministarstvo kulture i medija ove godine je po prvi put raspisalo Konkurs za sufinansiranje projektata i programa u oblasti kulture i umjetnosti, pod nazivom "Kultura mladih - kultura buducnosti". Ministarstvo planira da svake godine povećava iznos i na taj način kreira kvalitetniju kulturnu ponudu za djecu.

POSTIGNUĆA - Vjerujem da treba da učimo svoju djecu vrijednostima, da razumiju da su ova zemlja i njeni ljudi postigli mnogo, ali i da treba da postignu još više.

Svi zajedno treba da vjerujemo u još značajnija postignuća u budućnosti. Postignuća onoga što radimo danas i onoga što ćemo tek uraditi, vidjeće se u napretku u djelima budućih generacija. Posebno u zemlji koja bilježi negativni demografski trend rođenje svakog djeteta treba proslavljati - kazala je Vujović.

Na današnji dan, ističe, ne možemo da ne pomenemo veliki broj djece koja ne samo da nemaju pristup kulturi, već im je ugroženo i pravo na život te u to ime, sa posebnim saosjećanjem, spominjemo hiljade djece koja su izgubila zivot.

- Crna Gora treba da bude okruženje mira, topao dom i utočište za svako dijete, bez obzira na vjeru, naciju ili zemlju iz koje dolazi. Naša država mora pružiti dobar temelj za dalji rast i razvoj gdje će individualni potencijal svakog djeteta moći u potpunosti da se ostvari.

Stvarajmo državu svijetle budućnosti - poručila je Vujović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. decembar 2023 11:08