Vujović na ministarskom sastanku Upravljačke platforme Zapadnog balkana za obrazovanje / - FOTO: MINISTARSTVO KULTURE I MEDIJE
02/10/2024 u 13:11 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vujović: Očuvanje kulturne baštine osnova kulturne politike, mobilnost umjetnika izuzetno važna za razvoj sektora

Kulturna baština je razvojni resurs i Ministarstvo kulture i medija je strateški opredijeljeno da valorizuje potencijale kulturnih dobara i stvara uslove za njihovo održivo korišćenje. Mobilnost umjetnika izuzetno je važna za njihovo napredovanje, za podsticanje raznolikosti kulturnih izraza, ali i za pospješivanje konkurentnosti i vidljivost naše zemlje.

To su poruke ministarke dr Tamare Vujović sa ministarskog sastanka Upravljačke platforme Zapadnog balkana za obrazovanje, istraživanje, inovacije i kulturu, koji je organizovala Evropska komisija u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i nauke Sjeverne Makedonije. 

Vujović je govorila na teme “Zaštita i promocija kulturnog nasljeđa uključujući nematerijalno kulturno nasljeđe, kao resursa za inkluzivni i održivi razvoj” i “Regionalna saradnja i mobilnost umjetnika i kulturnih radnika”. 

Smatra da očuvanje i zaštita kulturne baštine treba da bude osnova kulturne politike jedne države, kao i da kulturna baština može i treba da bude razvojni resurs, uz očuvanje njenih kulturnih vrijednosti ali i podsticanje ekonomske vrijednosti i širenja njenih potencijala.

- Ministarstvo kulture i medija ima strateško opredjeljenje da valorizuje potencijale kulturnih dobara i stvara uslova za njihovo održivo korišćenje. Trenutno je u toku i izmjena Zakona o zaštiti kulturnih dobara što će doprinijeti ovom cilju. Nastojimo da ulaganjem u objekte kulturne baštine, uspostavimo nove kreativne sadržaje koji će služiti kako očuvanju i promociji kulturnog nasljeđa i kulturnom turizmu, tako i promociji kreativnih potencijala sektora kulture. Evropska unija je kroz pretpristupne fondove podržala naša nastojanja, što dokazuje rekonstruisani objekat Starog austrougarskog zatvora u Kotoru koji je sada kreativni hab, kao i dodjela sredstava za rekonstrukciju tvrdjave Španjola u iste svrhe - pojasnila je Vujović.

Vjeruje da je za Crnu Goru, održivo upravljanje i nasljeđem i podizanje svijesti o njegovom značaju strategija za unapređenje kvaliteta života građana. 

Jačanje kulturne saradnje između država doprinosi održivosti kulture

- Sigurna sam da zajedničkim snagama, uz podršku partnera iz Evropske unije, možemo doprinijeti stvaranju društva zasnovanog na poštovanju vrijednosti zaštite, očuvanja i održive promocije kulturnog nasljeđa - kazala je Vujović.

Govoreći o regionalnoj saradnji i mobilnosti umjetnika i kulturnih profesionalaca, istakla je da kroz programe mobilnosti, umjetnici i stručnjaci u kulturi imaju priliku za pristup novim prilikama za profesionalni, umjetnički i lični razvoj.

- Ministarstvo kulture i medija aktivno radi na mjerama koje bi se umanjile ili otklonile prepreke mobilnosti umjetnika i kulturnih profesionalaca. Nastojimo poboljšati uslove za mobilnost pružanjem finansijske podrške ovakvim projektima u okviru kojih vidimo prilike za razmjenu sveobuhvatnih i lako dostupnih informacija i savjeta. Posebno nam je važan aspekt mobilnosti kada je u pitanju deficitarni kadar u Crnoj Gori, što je česta pojava u umjetničkim oblastima - naglasila je Vujović.

Aktivnosti su, kako je dodala, usklađene sa evropskim praksama kako bi svrsishodnije i što efikasnije usmjerili podršku kvalitetnim prijedlozima projekata mobilnosti umjetnika i kulturnih profesionalaca.

Akteri pozorišne i filmske scene Crne Gore, kako je podsjetila, prilike mobilnosti ostvaruju kroz učešće Crne Gore u asocijaciji Evropska filmska promocija tj. mrežu filmskih institucija iz 37 evropskih zemalja koja podržava evropsku kinematografiju i profesionalce u jačanju njihovog prisustva na tržištu, te u ovom segmentu možemo biti zadovoljni stepenom mobilnosti. 

- Uloga mobilnosti u sektoru kulture je od izuzetne važnosti za razvoj sektora, za karijere i napredovanje umjetnika u svom izražaju, ali i za podsticanje raznolikosti kulturnih izraza. Smatramo da se nedovoljno koriste prakse i pozivi koji promovišu mobilnost i rezidencijalne boravke umjetnika, i da moramo više raditi na njihovoj promociji. Smatram da je od izuzetne važnosti da koristimo dobre prakse unutar regiona i na nivou Evropske unije, kako bismo zajedničkim snagama doprinijeli stvaranju održivog sektora kulture, kao što je prilika za umjetnike dobra prilika poziv i veliki grant projekata Culture Moves Europe - zaključila je Vujović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. oktobar 2024 13:11