Veljko Bulajić / Ministarstvo kulture i medija
03/04/2024 u 18:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vujović: Veljko je bio poeta filma kroz čije djelo se ogledao veliki dio naše istorije

Veljko Bulajić je bio poeta filma kroz čije djelo se ogledao veliki dio naše istorije, sa svojim dramama, kompleksnostima ovog prostora i mentaliteta,, kazala je Tamara Vujović, ministarka kulture i medija.

–  Odlazak Veljka Bulajića ostavlja ogromnu prazninu u svijetu kulture jer se radi o istaknutom stvaraocu jedinstvenog opusa i izuzetne umjetničke snage, rigoroznom interpretatoru životne borbe, inspirisanog najsvjetlijim stranicama jugoslovenskih slobodarskih tradicija – kazala je Vujović.

Kako je istakla, od formativnih godina u kojima je bio u kulturnim krugovima nekadašnje zemlje, do priključenja Narodnooslobodilačkom pokretu i antifašistima, angažmana u razvoju podređenih društvenih klasa, puta ubijeđenog evropejca kosmopolitskog opredjeljenja sve do zalaganja na podsticanju vrijednosti demokratskog društva, Bulajić je vodio značajne bitke društvenog razvoja i kulturno-umjetničkog stvaralaštva.

– Radi se o velikanu jugoslovenskog kulturnog prostora koji je bio u stanju da dotakne najveće svjetske domete u oblasti filma osvajajući Kan, upisujući jugoslovensku kinematografiju u poduhvate magnitude uporedive jedino sa monumentalnim Kjubrikovim djelima, inspirišući i velikog Pabla Pikasa da od ukupno dva filmska plakata koje je uradio, jedan bude upravo za Veljkovu „Bitku na Sutjesci“ u čijoj ekipi su bili gorostasna imena poput Orsona Velsa. Nije zato slučajno da je to najveća i najznačajnija filmska produkcija Jugoslavije kojom je ovaj prostor bio relevantan i prepoznat kao dio svjetske kulturne baštine jedinstvenog kinematografskog rukopisa, pa je i sami Bulajić nosilac Unesko nagrade, među brojnim prestižnim priznanjima koje je zavrijedio – kazala je ministarka kulture i medija.

Preminuo reditelj Veljko Bulajić; Rekao je da je iza svakog njegovog filma lično stajao Tito

Kako je istakla, stvaralački raspon obogaćen filmskim nagradama širom svijeta, kao i kandidatura za nagradu Akademije filmske umjetnosti i nauke – Oskar 1970. godine, u kategoriji Najbolji film na stranom jeziku vjerodostojni su prikaz jednog umjetničkog traga u vremenu i besmrtnosti istaknutog artiste koji je svoj život posvetio umjetnosti.

– Njegova smrt me veoma žalosti i, dok izražavam njegovom liku i djelu najintenzivnije izraze zahvalnosti države Crne Gore, njegovoj porodici prenosim saučešće svijeta kulture.

Milatović: Sa tugom sam primio vijest o smrti Veljka Bulajića

Ministarstvo kulture i medija će čuvati umjetnicki genij Veljka Bulajića, promovišući njegovo monumentalno djelo i društveni angažman koji je trajno upisao Crnu Goru u savremeni umjetnički kontekst – istakla je Vujović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:29