Šesti festival Wild Beauty Art-  Flamenko / -DEJAN DAJKOVIć
01/08/2024 u 17:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Wild Beauty Art: Kulturno putovanje od Argentine do Durmitora

Žabljak, pored nestvarne prirode, privlači pažnju bogatim kulturnim sadržajem i programom festivala Wild Beauty Art.

Lokalno stanovništvo kao i domaći i inostrani gosti, imali su priliku da uživaju u kulturnom putovanju od Argentine, preko Austrije i zemalja Balkana, do Španije, uz nastupe afirmisanih internacionalnih umjetnika. Intezivna nedjelja na Durmitoru počela je 23. i 24. jula nastupima Udruženja muzičara "Visoko C", gdje su mališani sa oduševljenjem ispratili predstave u Centru za kulturu Žabljak. Zahvaljujući ideji i saradnji kompanije One sa UNHCR-om, dvadesetoro djece iz raseljenih porodica, koja su pod zaštitom UNHCR-a, su imala priliku da prisustvuju i zabave se uz interesantne, kreativne, maštovite i interaktivne predstave ovih posvećenih i sjajnih muzičara, obavijestila je Miljana Nikolić, pi-ar menadžerka Wild Beauty Art festivala.

image

Šesti festival Wild Beauty Art - Zlatni sax

-DEJAN DAJKOVIć

Centar za kulturu Žabljak je istog dana ugostio atraktivan i neobičan ansambl, kvintet "Tanguago" koji čine pet muzičarki: Jelena Adamović, violina, Ljubica Damčević, violina i vokal, Sanja Lukić, klavir, Dušica Luković, harmonika i bandoneon i Lefkotee Harmana, kontrabas. Autentičnim natupom "Tanguango" je prenio publici duh i kulturu Argentine kroz žanr tradicionalne tango muzike.

- Nastup se usled vremenskih neprilika nije održao na Macan poljani, ali to nije spriječilo organizacioni tim da realizuje koncert u Centru za kulturu Žabljak. Mještani i gosti su se odazvali te tako salu ispunili do posljednjeg mjesta, što nas je posebno obradovalo i inspirisalo da u kišnom danu zajedno utoplimo salu tango muzikom. Publika je zaista sjajno reagovala na naš pažljivo odabran repertoar krećući se kroz tradicionalni tango, zatim tango modernog doba, muziku Astora Pjacole kao i naših, autorskih kompozicija -ispričali su iz "Tanguango" ansambla.

image

Šesti festival Wild Beauty Art - Visoko C

-DEJAN DAJKOVIć

Pokrovitelji i sponzori

Šesti festival Wild Beauty Art održava se od 6. jula do 11. avgusta, uz pokroviteljstvo Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, uz generalno sponzorstvo kompanije ONE, zlatno sponzorstvo Koka-Kole HBC i podršku Opštine Žabljak, Turističke organizacije Žabljak, Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Ambasada Austrije, i drugih važnih sponzora i partnera.

Već sljedećeg dana, 25. jula, omiljena festivalska scena je bila obasjana suncem, te su gosti iz Austrije, sjajni kvartet saksofona "Aureum" nastupili na Macan poljani i jedinstvenim stilom kao i interesantnim programom šarmirali publiku i raširili pozitivnu energiju čitavim prostorom veličanstvene prirode. Ansambl čine Martina Štikler, sopran saksofon, Johanes Vajhinger, alt saksofon, Viola Jank, bariton saksofon, i Lukas Zajfrid, bas saksofon.

- Prvi put smo u Crnoj Gori i zaista smo uživali u boravku u ovoj prekrasnoj, raznolikoj zemlji. Nije nam prvi put da sviramo na otvorenom, ali definitivno najljepša bina na kojoj smo nastupali, sa zadivljujućim pogledom na planine okružene ljepotom divljine. Naš koncertni program je raznolik kao i pejzaži u Crnoj Gori: kombinuje različite muzičke stilove i dodaje scenske i pozorišne elemente u muziku. Odlično smo se proveli svirajući u ovom nevjerovatnom pejzažu, to je u bukvalnom smislu Wild Beauty Art - izjavili su iz "Aureum" kvarteta.

image

Šesti festival Wild Beauty Art - monodrama "Neodustajanje"

-DEJAN DAJKOVIć

Festival je 27. jula nastavljen dramskim programom u Centru za kulturu Žabljak, kada je glumica Marija Medenica impresionirala publiku izvođenjem monodrame "Neodustajanje".

- Publika je sjajno reagovala i ovo nam je zasigurno jedno od boljih izvođenja. Iskreno vjerujem da ćete osnažiti ovaj, po mnogo čemu, autentičan festival, kao i da ćete narednih godina rasti i u broju programa. Želim vam da imate i svoje produkcije, kao i da osnujete lokalni dramski studio za mlade, a možda i za odrasle neku pozorišnu amatersku trupu jer imate sjajnu salu koja može da podrži brojne produkcije. Srećno i vidimo se uskoro - poručila je Marija Medenica.

image

Šesti festival Wild Beauty Art - Tango

-DEJAN DAJKOVIć

Na planiranoj rok večeri 29. jula na Macan poljani, umjesto Omladinskog orkestra zapadnog Balkana, koji iz tehničkih razloga nije bio u mogućnosti da nastupi, ponedjeljak iako prvi radni dan u nedjelji, publici Festivala na Macan poljani bend VIS Tetra pretvorio je u pravo nedjeljno popodne i odmor uz hitove pop i rok muzike prijemčive svim generacijama. Nezaboravan nastup publika je podržala sa oduševljenjem.

image

Šesti festival Wild Beauty Art - Tango

-DEJAN DAJKOVIć

Ovaj raznovrstan blok dešavanja upotpunio se nastupom magičnog dua iz Španije Alba Karmona, vokal, i Hesus Guerero, gitara. Na istinski i uvjerljiv način ovaj jedinstven duo egzotičnim tonovima flamenko muzike prenio je duh i kulturu Španije.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 18:01