Роберто Чинкота са Терезом Албано, пред нашом филмском публиком / -фото: С.Ћ.
27/02/2022 u 21:16 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Завршена филмска ревија "Cinema Italia Oggi Balkan": Филмови који нам причају о модерној Италији

Манифестација представља драгоцjени тренутак сусрета продукциjе и дистрибуциjе, са циљем да се унаприjеди културна размjена између двиjе земље, казао Роберто Чинкота

Манифестација "Cinema Italia Oggi Balkan", током које је наша публика прошле недјеље могла да види избор пет италијанских филмова из најновије продукције завршена је у великој сали Музичког центра Црне Горе, пројекцијом филма "Мијењам све" Гвида Кjезе. Прво издање манифестације осмислила је установа "Ћинећита" а организовао jе је Италијански институт за културу у Београду, у сарадњи са Југословенском кинотеком и Црногорском кинотеком, и амбасадама Италије у Београду и Подгорици.

– Ова смотра је омогућила да се и вашој публици исприча прича о данашој Италији, њеним друштвеним проблемима и темама које окупирају данашњу италијанску кинематографију – казао је замјеник амбасадора Републике Италије Дамјано Рампини.

Директор Италиjанског института за културу у Београду Роберто Чинкота за "Дан" је казао да је "Cinema Italia Oggi Balkan" jе конкретан знак велике пажње према црногорскоj публици у филмском сектору, а истовремено представља жељу да се и у нашој земљи промовише квалитетна савремена италиjанска кинематографиjа.

Велики одазив jавности и поред ограничења због пандемиjе, свjедочи о интересовању, односно наклоности коjу нам jе подгоричка jавност показала, нагласио је Чинкота.

– Манифестација представља драгоцjени тренутак сусрета продукциjе и дистрибуциjе, са циљем да се унаприjеди културна размjена између двиjе земље. Нажалост, пандемиjа jе сприjечила присуство у Подгорици неких редитеља и глумаца приказаних филмова, као и представника "Ћинећита" и наших продуцената, али се надам да ће сљедеће издање коjе желимо да обогатимо са више филмова и проширимо на више локациjама у Црноj Гори, постати приjатан годишњи састан – поручио је он.

Филмови приказани током претходне недјеље носе поруку наде, оптимизма, и радости, каже Чинкота.

– Такође, жеља нам је била и да саопштимо да jе италиjанска кинематографиjа у одличном здравственом стању и да наставља да ствара дjела филмске умjетности великог значаjа и интензитета, захваљуjући великим редитељима, који су свjедоци нашег времена, пажљиви посматрачи промjена у италиjанском друштву, као и познатим глумцима и глумицама – истакао је он.

Слиједе филмски, позоришни и ликовни програми у цијелој Црној Гори

Италиjански институт за културу у сарадњи са Амбасадом Италије у наредном периоду припрема низ програма у Црној Гори,.

– Наставићемо да нудимо квалитетну италиjанску кинематографиjу, узимаjући у обзир посебне прилике као што су стогодишњица рођења Пазолиниjа или смрт Монике Вити. А онда много барокне, класичне, џез музике, у контексту наjзначаjниjих фестивала у Црноj Гори, у Подгорици, Котору, Херцег Новом, Петровцу. Ту су и позоришни догађаjи, изложбе – најавио је Чинкота.

Руководилац програмског сектора у Црногорској кинотеци Андро Мартиновић је подсјетио да су прве филске снимке у Црној Гори направили Италијани, да је у Италији снимљен први црногорски филми да су италијански филмови и филмски аутори увијек били омиљени међу нашом публиком. Он је у име запослених у Црногорској кинотеци изразио подшку колегама из Центра "Олександар Левченко" у Кијеву.

С.Ћ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 09:41