Jovanović i Nikčević / -FOTO: ŽIVANA JANJUŠEVIĆ
10/08/2024 u 13:58 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Životvorna baština na „Trgu od ćirilice”

Kulturno-duhovna manifestacija "Trg od ćirilice" održava se ove godine 11. put zaredom od 15. do 28. avgusta u Herceg Novom. Ovogodišnji dobitnici nagrada "Trga od ćirilice" kako je saopšteno na današnjoj konferenciji za novinare su književnik Blagoje Baković i Srpska pravoslavna bogoslovija "Sveti Arsenije" iz Sremskih Karlovaca
image

Plakat za "Trg od ćirilice"

-MANIFESTACIJA "TRG OD ćIRILICE"
Književnik Blagoje Baković je dobitnik nagrade "Pečat Hercega Šćepana", a karlovačka Bogoslovija „Sveti Arsenije” nagrade "Ćiriličnik". Ova istaknuta priznanja biće im uručena 26. avgusta u Herceg Novom, saopštio je danas sveštenik Obren Jovanović, ispred organizatora „Trga od ćirilice” - Srpske pravoslavne crkvene opštine topaljsko-hercergnovske.

Kako je istakao Želidrag Nikčević, član Uređivačkog odbora manifestacije, "Trg od ćirilice" spada u red najznačajnijih kulturnih manifestacija u Crnoj Gori.

– Mislim da je ovo jedna od najvažnijih kulturnih i umjetničkih manifestacija, a to ćemo programima i potvrditi. Jer, programskim sadržajnimn energijama "Trga od ćirilice" izražava se najdublji identitet našeg naroda, a koji je u jednom periodu, naročito kad je manifestacija bila pokrenuta, zaista bio ugrožen - rekao je Nikčević. Zato je, dodaje, razumljivo kako i zašto je ova manifestacija postala tako važna, podsjećajući da je njeno osnivanje blagoslovio počivši mitropolit Amfilohije. On je dodao da su na manifestaciji dosad učestvovale stotine ljudi iz umjetnosti i kulture, nauke, kao i crkve, a koji su svako na svoj način doprinijeli njenom uspjehu.

Obilježavanje značajnih kulturnih i opšteistorijskih datuma

Jovanović je naveo i da će ove godine na "Trgu od ćirilice" tematski biti obilježeni brojni jubileji značajni za našu opštu i kulturnu istoriju. To su: 800 godina Manastira Vranjina, zadužbine prvog zetskog mitropolita Ilariona, učenika Sv. Save; 700 godina od smrti Sv. arhiepiskopa srpskog Nikodima i 695 godina njegovo prevoda Jerusalimskog ustava; 430 godina od spaljivanja moštiju Svetoga Save; 530 godina od Obodskog osmoglasnika; 230 godina od osnivanja Karlovačke bogoslovije; 200 godina od osvećenja Crkve Polaganja rize Presvete Bogorodice u Bijeloj; 200 godina od rođenja Stefana Mitrova Ljubiše; 200 godina od rođenja Branka Radičevića; 130 godina od rođenja ave Justina Ćelijskog; 110 godina od rođenja patrijarha Pavla i prepodobnih staraca Tadeja Vitovničkog i Pajsija Svetogorca i 100 godina od smrti Alekse Šantića.

Više od jedne decenije se na "Trgu od ćirilice" vodi vrhunska umjetnička, naučna i religijska debata, dodao je Nikčević, podsjećajući na nepovoljan položaj srpskog naroda prije 10-ak godina.

– "Trg od ćirilice" branio je tada slobodu, a ne ćirilicu, jer ona nije samo pismo, već znak našeg najdubljeg identiteta - rekao je Nikčević, izražavajući nadu da će i ubuduće zadržati visok nivo programskih sadržaja. Napominje i da programi kojima će biti obilježeni neki važni istorijski datumi, nije samo znak nacionalne prošlosti, već garanacija da baština živi i dalje, da je životvorna.

Jovanović je naveo da će programi "Trga od ćirilice" početi 15. avgusta, ujutro, liturgijski, kada će biti proslavljena gradska slava - Prenos moštiju Svetog arhiđakona Stefana. Uveče, istog dana, u 21 čas na Kanli kuli počeće svečana akademija "Đedov sabor - Od Dunava do mora sinjeg", na kojoj će učestvovati crkveni velikodostojnici, opštinski čelnici, univerzitetski profesori i brojni umjetnici.

image

Jovanović i Nikčević

-FOTO: ŽIVANA JANJUŠEVIĆ

Jovanović je ovom prilikom istakao i da ovogodišnje izdanje manifestacije ima što da ponudi javnosti s obzirom na teme o kojima će biti govora, kao i na učesnike programa iz različitih oblasti naučnog, duhovnog, kulturnog i umjetničkog života.

Održavanje manifestacije, rekao je Jovanović, pomogli su Mitropolija crnogorsko-primorska, Opština Herceg Novi, novski Sekretarijat za kulturu i obrazovanje, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije - Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, Manastir Ostrog i JUK Herceg Fest.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 19:23