bela hadid / - INSTAGRAM
27/10/2023 u 19:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Bela Hadid: Srce mi krvari od bola i traume

Slavna makenenka napisala je da tuguje sa svim majkama koje su izgubile djecu i s djecom koja plaču sama u Gazi, kao i da osuđuje terorističke napade na bilo koje civile, bilo gdje

Mnoge poznate ličnosti širom svijeta pozivaju na uspotavljanje mira ili konkretnog rješenja, podržavaju i kritikuju različite strane, dok je slobodna Palestina ono čemu teži njen narod. Javnost je čekala na oglašavanje slavne manekenke i Palestinke Bele Hadid, što je ona sada i učinila.

Điđi Hadid, manekenka palestinskih korijena, svojom je izjavom u kojoj je komentarisala napade Hamasa na Izrael izazvala burne reakcije, a čitava porodica je čak dobijala brojne prijetnje smrću. Sada se konačno oglasila i Bela.

Bela je na svom Instagram profilu objavila video i pismenu izjavu, a na samom početku izvinila se zbog dosadašnje ćutnje, dodajući kako se " bori da pronađe idealne riječi" kako bi komentarisala "duboko zamršene i užasne" događaje u protekle dvije nedjelje.

- Narod i djeca Palestine, posebno u Gazi, ne mogu da priušte našu ćutnju. Mi nismo hrabri – oni jesu. Srce mi krvari od bola i traume koju gledam kako se odvija, kao i od generacijske traume mog palestinskog porijekla. Vidjevši posljedice vazdušnih napada u Gazi, tugujem sa svim majkama koje su izgubile djecu i s djecom koja plaču sama, svim izgubljenim očevima, braćom, sestrama, stričevima, tetkama, prijateljima koji više nikada neće hodati ovom zemljom - napisala je. ona na svom Instagram profilu.

Bela je napisala da osuđuje terorističke napade na bilo koje civile, bilo gdje, i dodala da je tugovala tugovala za izraelskim porodicama nakon napada Hamasa 7. oktobra.

Ona je napisala i da javnost mora da ima razumijevanje za poteškoća Palestinca širom svijeta, na koje se gleda "samo kao na teroriste koji se opiru miru", pa opisala iskustvo svog oca Palestinca.

- Svi moramo stati zajedno u odbrani čovječnosti i saosjećanja, kao i zahtijevati da lideri učine isto. Postoji hitna humanitarna kriza u Gazi na koju se mora obratiti pažnja. Porodicama je potreban pristup vodi i hrani. Bolnicama je potrebno gorivo za napajanje generatora, zbrinjavanje ranjenika i održavanje ljudi u životu - piše u izjavi.

Napisala je da se i tokom rata zakoni "moraju poštovati".

Manekenka je sa svojom sestrom Điđi ranije podržala pokret Slobodna Palestina priključivši se propalestinskom maršu u Njujorku.

Na njenu objavu reagovala je i pjevačica Emina Jahović, koja je u odjeljku komentara stavila palestinsku zastavu i otvorene ruke, kao znak podrške Palestini i Beli.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 00:59