/ -SHUTTERSTOCK
05/10/2024 u 20:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Hrana koju treba jesti u jesen

Na ovoj listi nećete naći kobasice, sir i hleb, ali će biti onih proizvoda koji mogu da obezbijede čelični imunitet. Kao i dobro funkcionisanje gastrointestinalnog trakta, i lijepu, zdravu i mladalačku kožu.

Sezonska hrana puna je hranljivih materija i posebno je korisna za naše zdravlje. Naročito jesenje povrće, voće i bobice snažno utiču na imunološki sistem i zaštitne funkcije tijela. Zbog toga se preporučuje da ih konzumirate što češće, a najbolje bi bilo svakodnevno.

Top 8 najzdravijih namirnica

1. Crna rotkva

Mnogi ljudi ignorišu crnu rotkvu zbog njenog neupadljivog izgleda, što je prava šteta, jer je u riječ o pravoj vitaminskoj bombi, koja uključuje vitamine B, kao i A, C, K, E i PP. U jesen je naše tijelo, posebno pluća, podložno aktivnim napadima raznih virusa i infekcija, a to će spriječiti upravo rotkva.

2. Cvekla

Jedan od prvih proizvoda koji je važno uključiti u ishranu u jesen je i cvekla. Obiluje vlaknima, vitaminima i antioksidansima. Pored toga, jeftina je i može se čuvati dugo vremena. Savjet: cveklu ne kuvajte, već je pecite u rerni, tako će ukus biti bogatiji i sačuvaće se više korisnih sastojaka.

3. Bundeva

Pulpa bundeve sadrži beta-karoten, a sjemenke sadrže cink. Ovaj duo jača imunitet, suzbija sve vrste infekcija, a takođe uklanja parazite iz tijela. Takođe podstiče sintezu kolagena, koji je odgovoran ne samo za mladost i ljepotu kože, već i za zaštitu srca i ublažavanje bolova u zglobovima.

4. Brokoli

Brokoli je dragocjeni izvor kalcijuma, vitamina C i glukozinolata. Ovo povrće savršeno štiti od virusa, kojih u jesen ima u izobilju, jača kosti i pomaže u prevenciji i najtežih oboljenja. Da biste ublažili opor ukus, blanširajte ga u ključaloj vodi jedan minut, a zatim ga isperite pod mlazom hladne vode.

5. Kukuruz

Kukuruz obiluje kalijumom, magnezijumom, fosforom, gvožđem, kalcijumom i čitavim kompleksom vitamina, uključujući A, C, E, D i K. Osim što snabdijeva tijelo vitaminima, suzbija otoke, smanjuje rizik od moždanog udara i dijabetesa, a takođe ubrzava metabolizam.

6. Pečurke

Sve pečurke sadrže vlakna i probiotike, koji aktiviraju rast korisnih bakterija u crijevima, kao i polisaharide koji djeluju antivirusno. Najefikasniji imunomodulatori među gljivama uključuju:

Šitake, bogate selenom, cinkom i manganom;

Lisičarke koje sadrže posebnu komponentu – kinomanozu koja neutrališe parazite;

Sve šumske pečurke uzgajane na suncu, kao i industrijske pečurke uzgajane pod ultraljubičastim svjetlom, sadrže vitamin A. Meitake pečurke sadrže najviše sunčevog vitamina;

Pečurke su takođe bogate antioksidansima: glutation i ergotionein se bore protiv slobodnih radikala, sprečavajući ih da oksidiraju ćelije i oštete DNK. Osim toga, beta-glukan pomaže koži da spriječi pojavu i izravna postojeće probleme u vidu zapaljenja, bora i pigmentacije. Divlje pečurke se smatraju najefikasnijim zaštitnicima protiv starenja.

7. Dren

Dren je veoma potcijenjena divlja voćka. Sočni, crveni plodovi sadrže dosta vitamina C, flavonoida i antocijana, korisnih za rad mozga. Dren takođe održava normalno funkcionisanje gastrointestinalnog trakta, kontroliše holesterol i usporava prirodni proces starenja.

8. Nar

Nar je snažan antioksidans koji sadrži mnogo nezasićenih masnih kiselina. Snižava krvni pritisak, smanjuje upale i ubrzava proces regeneracije ćelija. I, inače, ima pozitivan efekat na nervni sistem. Pa ko ste skloni jesenjoj depresiji, što češće jedite nar.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. oktobar 2024 20:02