
Međutim, iako je jagnjetina nutritivno bogata i izvor visokokvalitetnih proteina, nije idealan izbor za sve. Može predstavljati zdravstveni rizik za određene grupe ljudi, pa bi trebalo da ga ograniče ili potpuno izbjegavaju.
Ljudi sa visokim holesterolom i srčanim oboljenjima
Jagnjetina, posebno masniji djelovi, bogata je zasićenim mastima i holesterolom, što može povećati rizik od srčanih oboljenja.
Prekomerna konzumacija crvenog mesa povezana je sa povišenim LDL („lošim“) holesterolom, što može dovesti do začepljenja arterija i povećanog rizika od srčanog i moždanog udara.
Preporuka: Ako imate problema sa visokim holesterolom, hipertenzijom ili kardiovaskularnim oboljenjima, ograničite unos jagnjetine ili izaberite posnije djelove i pripremite ih na zdrav način (kuvanje, pečenje bez dodatne masti).
Ljudi sa gihtom i povišenim nivoom mokraćne kiseline
Jagnjetina sadrži purine, supstance koje se u tijelu razlažu u mokraćnu kiselinu. Kod ljudi koji pate od gihta ili imaju povišen nivo mokraćne kiseline, prekomjerni unos purina može izazvati bolno zapaljenje zglobova.
Preporuka: Osobe sklone gihtu treba da izbjegavaju jagnjetinu ili da je konzumiraju u veoma malim količinama i uz povećan unos vode kako bi se stimulisalo izlučivanje mokraćne kiseline iz organizma.
Ljudi sa bolestima bubrega
Bubrezi su ključni za filtriranje otpada iz krvi, uključujući jedinjenja azota iz proteina. Jagnjetina je bogata proteinima, što može dodatno opteretiti oslabljene bubrege kod osoba sa hroničnim oboljenjem bubrega.
Preporuka: Ako imate problema sa bubrezima, važno je da ograničite unos životinjskih proteina i da se pridržavate ishrane koju preporučuje ljekar.
Ljudi sa smetnjama u varenju
Masnija jagnjetina može biti teška za varenje, posebno za ljude koji pate od:
– Refluks (GERB) – masna hrana može izazvati vraćanje kiseline u jednjak
– Sindrom iritabilnog creva (IBS) – jagnjetina može pogoršati simptome nadimanja i dijareje
– Bolesti žučne kese – osobama bez žučne kese ili sa problemima sa funkcionisanjem žuči može biti teško da svari masnu hranu
Preporuka: Ako imate osjetljiv sistem za varenje, birajte posnije djelove jagnjetine, konzumirajte je u manjim količinama i kombinujte sa lako svarljivim prilozima poput kuvanog povrća.
(Index.hr.)
Коментари (0)
Оставите свој коментар