Pravilno konzumiranje voca / shutterstock ilustracija
17/07/2023 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Jedite voće između obroka kako bi se postigla detoksikacija

Kako bi voće našem zdravlju više koristilo nego štetilo, važno je znati kako i kada se jede

Voće kao nutritivna namirnica koristi organizmu jedino ako je na pravilan način konzumiramo. Jedite voće na ispravan način i u pravo vrijeme kako bi osjetili dejstvo prirodnih sastojaka i vitamina na vašoj koži, kosi, noktima i na licu. Uticaj na fizičke sposobnosti, psihočko stanje, dugovječnost, zdravlje i energiju je vidljiv iznenađujuće brzo.

Kako bi voće našem zdravlju više koristilo nego štetilo, važno je znati kako i kada se jede. Evo nekih pravila kojih bi se trebalo pridržavati:

- Voće ne treba jesti ujutru kao doručak, i na prazan želudac, kako ne bi ubrzalo rad pankreasa i lučenje insulina.

- Voće nikada ne treba jesti za vrijeme obroka. Voće se jede između obroka kako bi se postigla detoksikacija.

- Konzumirajte voće u toku dana kroz dva manja obroka kao užinu, i to tri sata nakon doručka i ručka, ali nikako posle 18h.

- Jedite voće svježe i sirovo, više domaće nego uvozno.

- Voće pomiješano sa drugom hranom izaziva truljenje i prouzrokuje nadimanje.

- Kombinacija voća i povrća koja se preporučuje su šargarepa i jabuka.

- Ne kombinujte vrlo kiselo i slatko voće.

- Voće se ne preporučuje u velikim količinama, posebno ne kiselo.

- Svakog trećeg dana možete jesti samo voće ali uz obaveznu konsultacije sa ljekarom, kako bi ste tijelo očistili od nepoželjnih toksina i povratili snagu.

- Bolje je jesti svjež i cio plod, nego piti sokove. Ako već koristite sokove od svežeg voća, potrudite se da ih pijete sporo kako bi se pomiješali sa pljuvačkom prije gutanja i olakšali varenje.

- Redovno ispijanje voćnih sokova, tri dana u nizu, poboljšava fizičko i mentalno stanje organizma.

- Nikada nemojte piti zagrijan ili topao sok od svježeg voća, kao ni previše hladan. Korisni sastojci voćnih sokova se duže održavaju na nešto nižoj temperaturi, dok na višoj započinju fermentaciju.

- Kompot, kao kuvano voće se ne preporučuje jer se na ovaj načini ubijaju hranljive materije a tijelo snabdijeva velikom količinom šećera.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 22:01