Ilustracija / Shutterstock
14/05/2024 u 22:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šta se sve dešava u tijelu kada jedete jagode?

Jagode imaju brojne benefite za zdravlje. Ali šta se dešava sa vašim tijelom kada svakodnevno jedete jagode?

Jagode mogu da budu odličan desert, ali one su više od slatkog ploda.

Činjenice o nutritivnoj vrijednosti jagoda, njihove zdravstvene beneficije i potencijalne rizike na koje treba obratiti pažnju.

Nutritivna vrijednost jagoda

Jedna šolja cijelih jagoda (oko 144 grama) sadrži sljedeće, prema USDA:

Kalorije: 196

Ukupni ugljeni hidrati: 11 g

Dijetetska vlakna: 3 g

Ukupni šećeri: 7 g

Proteini: 1 g

Ukupne masti: 0 g

Zasićene masti: 0 g

Natrijum: 1 mg

Kalijum: 220 mg

Magnezijum: 19 mg

Vitamin A: 17 IU

Folat: 35 µg

Vitamin C: 85 mg

Zdravstvene prednosti jagoda

Mogu smanjiti upalu

Jagode su bogate antioksidansima i vitaminom C, prirodnim antiupalnim sredstvima koja pomažu u smanjenju hronične upale i povezanih zdravstvenih problema. Prema istraživanju iz 2021. godine objavljenom u časopisu Antioxidants, antioksidansi koje sadrže jagode mogu pomoći u prevenciji i upravljanju upalnim stanjima, poput kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

- Jagode su posebno bogate antioksidansima, poput vitamina C, flavonoida i fenolnih kiselina. Antioksidansi koji se nalaze u jagodama povezani su sa smanjenjem upala. Istraživanja pokazuju da konzumiranje jagoda takođe može da poveća vaš ukupni antioksidanski status - kaže Eating Well Britani Labek, dijetetičar.

Mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti

Zahvaljujući visokom nivou jedinjenja koje vole srce poput antocijana, istraživanja pokazuju da jagode mogu pomoći u zaštiti vašeg kardiovaskularnog sistema podržavajući zdrav krvni pritisak i nivo holesterola. Ovi benefiti za zdravlje srca smanjuju faktore rizika za hronična stanja poput srčanih bolesti, prenosi Danas.

- Konsumiranje jagoda može smanjiti vaš rizik od srčanih bolesti - kaže Labek i dodaje da su razna istraživanja otkrila koristi za srce od konzumiranja jagoda.

Lebek takođe kaže da „iako su rezultati konfliktni, neka istraživanja pokazuju da konzumiranje jagoda smanjuje lipide u krvi i sistolni krvni pritisak“.

Mogu poboljšati zdravlje mozga

Prema sistematickom pregledu iz 2022. godine u časopisu Scientific Reports, polifenoli u jagodama, koji djeluju kao antioksidansi, mogu pomoći u održavanju kognitivne funkcije kako starite, poboljšavati zdravlje mozga i podržavati mentalnu oštrinu.

- Vjeruje se da jagode imaju neuroprotektivne efekte. Dugoročna konzumacija jagoda povezana je sa sporijim stopama kognitivnog pada s godinama - kaže Labek, pozivajući se na istraživanje iz 2021. godine u časopisu Molecules.

Mogu poboljšati varenje

Svojim visokim sadržajem vlakana, jagode mogu pomoći u podršci zdravom varenju, spriječiti zatvor i nahraniti korisne bakterije u crijevima, zaključila je studija iz 2020. godine objavljena u časopisu Nutrients.

- Vlakna su neophodan dio digestivnog zdravlja, opšteg metaboličkog zdravlja, zdravlja srca i još mnogo toga - objašnjava Labek.

Mogu poboljšati kontrolu nivoa šećera u krvi

Studije pokazuju da jagode mogu pomoći u smanjenju odgovora na insulin i poboljšanju insulinske rezistencije. Njihov visok sadržaj vlakana takođe pomaže usporavanju apsorpcije šećera, čineći ih fantastičnim izborom za regulisanje nivoa šećera u krvi.

- Jagode imaju niski glikemijski indeks, što znači da ne izazivaju brze skokove nivoa šećera u krvi - kaže Labek.

Da li su jagode bezbjedne za sve?

Jagode su generalno bezbjedne za većinu ljudi. Ali za one koji su alergični na slično voće, konzumiranje jagoda povremeno može dovesti do alergijskih reakcija. Međutim, istraživanja ukazuju na to da su alergijske reakcije na jagode više reakcija na hranu nego tipična alergijska reakcija.

Dodatno, oni koji su osjetljivi na salicilate mogu doživjeti simptome poput glavobolja ili problema sa varenjem zbog prirodnog sadržaja salicilata koji se nalazi u jagodama. Ali za većinu ljudi, jagode su divan i bezbjedan dodatak zdravoj ishrani.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 22:11