/ -SHUTTERSTOCK
03/04/2024 u 17:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ova vrsta hrane povezana je sa depresijom kod žena

Visoko prerađena hrana uključuje gotove supe, sosove, smrznute pice, gotova jela i hranu kao što su viršle, kobasice, pomfrit, gazirana pića, torte iz prodavnice, bombone...

Konzumiranje velikih količina industrijski obrađene hrane i pića, posebno ako su ove namirnice vještački zaslađene, može biti povezano sa razvojem depresije.

To je pokazalo je novo istraživanje o ženama. Naime, ova studija ukazuje na direktnu vezu između konzumiranja visoko prerađene hrane i depresije, što može dovesti do čak 50% većeg rizika za pojedince koji konzumiraju devet ili više porcija takve hrane dnevno u poređenju sa onima koji konzumiraju četiri ili manje, rekao je Gunter Kuhnle, profesor nauke o hrani i ishrani na Univerzitetu Reading u Velikoj Britaniji, koji nije bio uključen u istraživanje.

Visoko prerađena hrana uključuje gotove supe, sosove, smrznute pice, gotova jela i hranu kao što su viršle, kobasice, pomfrit, gazirana pića, torte iz prodavnice, bombone, sladoled i drugi proizvodi koji sadrže vještačke aditive. "Naša studija se fokusirala na analizu odnosa između ishrane i povećanog rizika za novu epizodu depresije", rekli su koautori studije dr Andrev T. Chan i Daniel K. Podolski, profesori medicine na Medicinskom fakultetu Harvarda.

Dodali su da postoji mogućnost da visoko prerađena hrana može dodatno pogoršati stanje pojedinaca koji već pate od hronične depresije. Gledajući posebno na određenu visoko obrađenu hranu, takođe poznatu kao UPF, samo proizvodi koji sadrže vještačke zaslađivače su povezani sa povećanim rizikom od depresije među učesnicima, primijetio je Kuhnle.

"Taj nalaz je zanimljiv jer sugeriše da vezu između potrošnje UPF-a i depresije pokreće jedan specifičan faktor - vještački zaslađivači", dodao je on.

Što se tiče toga zašto bi takva hrana bila povezana sa depresijom, Chan je ukazao na poznatu vezu između visoko prerađene hrane i hronične upale, za koju se smatra da je osnovni uzrok mnogih hroničnih bolesti.

Upala je povezana sa brojnim ozbiljnim zdravstvenim stanjima poput kolorektalnog karcinoma i kardiovaskularnih bolesti, što je podržano brojnim studijama.

Pored toga, studije su pokazale vezu između visoko prerađene hrane, kao što su dijetalni gazirani sokovi i vještački zaslađivači, i depresije. Pominje se i povezanost sa kognitivnim padom i poremećajima crijevnog mikrobioma, što dalje ukazuje na složenost uticaja ishrane na mentalno zdravlje.

Studija je obuhvatila skoro 32.000 žena srednjih godina iz Studije zdravlja medicinskih sestara II, ali zbog nedostatka muških učesnika rezultati se ne mogu jednoznačno primijeniti na opštu populaciju.

Iako istraživanje nije uspjelo da uspostavi uzročno-posledičnu vezu između konzumiranja visoko prerađene hrane i depresije, važno je uzeti u obzir druge faktore rizika kao što su porodična istorija depresije i nivoi stresa kako bi se u potpunosti razumjela veza između ishrane i mentalnog zdravlja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:20