Kasica, ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
09/02/2023 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Četiri metode da dijete naučite kako da raspolaže novcem

Korisne lekcije

Sigurno vam je cilj da naučite dijete da teži finansijskoj nezavisnosti, a ne da vas doživljava kao nepresušan izvor novca i stalno očekuje da mu pomognete.

Evo kako možete pomoći djetetu da nauči odgovorno da raspolaže novcem, piše Index.

Kasica

Svako dijete treba imati kasicu u svojoj sobi. Pokušajte mu objasniti da je stavljanje novca u kasicu nešto važno. Pokažite djetetu da cijenite to što štedi. U početku možda neće biti srećno što ga tjerate da novac kojim može nešto odmah kupiti stavi sa strane, ali kada nagrada stigne, biće motivisanije.

Džeparac

Djeca starija od pet godina naviše već mogu dobijati džeparac, naravno, ako su u toj dobi dovoljno zrela. Ako djetetu na početku svake nedelje date nešto novca i ono zna da s njim mora izdržati do sledeće, počeće razvijati osjećaj odgovornosti. Naučiće da je količina novca koju svaka osoba može potrošiti ograničena i da ne može stalno tražiti još.

Štednja

Kada detetu date džeparac, usmjerite ga na štednju za različite namjene. Napravite koverte, od kojih će jedna biti za potrepštine, poput čokolade i igračaka, dok će u drugoj štedjeti za poklone za braću, sestre, članove porodice ili prijatelje. U trećoj neka bude novac za skuplje stvari. Kad dobije novac, pustite dijete da samo odluči u koju će ga kovertu staviti.

Zarada

Ako dijete želi kupiti nove rolere ili bicikl, odnosno nešto skuplje, od džeparca će teško skupiti potreban iznos. Omogućite djetetu da nekako zaradi novac koji mu je potreban i tako dobije još jedan izvor prihoda, ali i lekciju da više rada znači i više novca. Dijete će tako steći radnu etiku i bolje shvatiti vezu između većeg truda i veće nagrade.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
DIJETEŠTEDNJA
09. maj 2024 01:21