vino alkohol ilustracija / - PIXABAY
03/08/2023 u 22:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crvena muskatna vina usporavaju starenje kože

Ova studija je prva koja pokazuje da konzumiranje ovog vina utiče na zdravlje kože, odnosno usporava njeno starenje, a u njoj je učestvovalo 18 žena od 40 do 67 godina

Istraživači sa Univerziteta Florida predstavili su ove nedelje rezultate svoje najnovije studije koja je dokazala da žene koje piju dvije čaše muskatnog vina dnevno imaju elastičniju kožu i veću količinu vode u ćelijama.

Naša studija je potvrdila da njegovi polifenoli djeluju posebno na kožu sredovječnih i starijih žena, poboljšavajući njenu elastičnost i smanjujući njen transepidermalni gubitak vode, kaže autor.

„Za studiju smo koristili dekoholizovano vino od muskata jer smo bili zainteresovani za efekat bioaktivnih jedinjenja, posebno polifenola, na zdravlje kože“, rekla je vodeći autor studije dr Lindzi Kristman.

Dvije pojave koje najčešće upućuju na starenje kože su upravo gubitak elastičnosti, odnosno opuštenost kože, i slabije zadržavanje vode, što pomaže u stvaranju barijere protiv različitih oštećenja unutar kože.

Ova studija je prva koja pokazuje da konzumiranje ovog vina utiče na zdravlje kože, odnosno usporava njeno starenje, a u njoj je učestvovalo 18 žena od 40 do 67 godina.

Polovina učesnika je dve nedelje dobijala crveno muskatno vino, dok je druga polovina svakog dana pila placebo napitak istog izgleda i sličnog ukusa.

„Muskatno grožđe koje se koristi u proizvodnji ovog vina često se naziva super voćem zbog visokog nivoa polifenola, kao što su antocijanini, kvercetin i elaginska kiselina, a takođe pomaže u smanjenju upale i borbi protiv oksidativnog stresa. Utvrđeno je da ta sorta grožđa ima jedinstven profil polifenola u poređenju sa drugim sortama od kojih se proizvodi crveno vino“, rekla je Kristman.

Inače, učesnici studije su ovo vino pili šest nedelja po dvije čaše dnevno, nakon čega su napravili dvonedeljnu pauzu i prešli na druga pića, a dok je studija trajala redovno se pratilo stanje njihove kože, tačnije markeri upale i oksidativnog stresa.

„Naša studija je potvrdila da polifenoli ovog vina djeluju posebno na kožu sredovječnih i starijih žena, poboljšavajući njenu elastičnost i smanjujući njen transepidermalni gubitak vode“, rekla je Kristman.

Ipak, dodaje, da nisu dokazali da vino značajno utiče na količinu bora na koži, pa se očekuju dodatna istraživanja.

„Šest nedelja konzumiranja dealkoholizovanog muskatnog vina rezultiralo je vidljivim poboljšanjem određenih parametara kože povezanih sa starenjem; kao što su elastičnost kože podlaktice i zaštitna funkcija kože lica u poređenju sa osnovnom vrijednošću i placebom“, objasnila je Kristman i dodala da je „vjerovatno razlog smanjenje upale i oksidativnog stresa“.

Nalazi studije predstavljeni su početkom nedavno u Bostonu na godišnjem sastanku Američkog društva za ishranu, Nutrition 2023, piše New York Post, prenosi Večernji.hr.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 22:12