Zdrava ishrana nezamisliva je bez povrća, ali mnogi misle da je upotreba zamrznutih namirnica samo loša zamjena za svježu.
Najbolje je jesti svježe povrće, jer sadrži puno minerala i vitamina, ali šta ako ga nemamo na raspolaganju? U narednih nekoliko minuta saznajte da li je zamznuta varijanta podjednako dobra.
Već neko vrijeme među potrošačima kruži mit da je prethodno zamrznuto povrće i voće manje zdravo od svježeg, piše metropolitan.si.
Prema stručnjacima, to proizlazi iz loše prakse zamrzavanja hrane iz prošlosti. Zamrzavanje se danas smatra najprikladnijim načinom za produženje roka trajanja hrane, jer se time čuvaju nutritivne i hranljive vrednosti namirnica, no pritom moramo da se pridržavamo nekih pravila.
Pravilno zamrzavanje je važno
Najveći kvalitet zamrzavanja može se postići kada se zamrzavanje odvija vrlo brzo na najnižoj mogućoj temperaturi. Prije nego hrana dospe u zamrzivač, preporučuje se da se blanšira. Na taj način uništavamo enzime koji su odgovorni za brži pad kvaliteta.
Nutricionisti savjetuju da se kod kućnog zamrzavanja povrće i voće nasjecka na manje komade i rasporedi tako da najveća površina bude izložena hlađenju. Takođe, važno je ne zamrzavati velike količine odjednom.
Za najbolji rezultat hranu je dobro čuvati u hermetički zatvorenoj ambalaži, jer se na taj način sprečava isušivanje, a ujedno se povećava trajnost hrane. Moramo biti svjesni da ni zamrznute namirnice nemaju neograničen rok trajanja.
Šta je sa odmrzavanjem?
Kvalitet kupljenih zamrznutih namirnica teže je očuvati, stoga ih je važno što prije nakon kupovine zatvoriti u prikladnu kesu, a po dolasku kući odmah odložiti u zamrzivač. Prije konzumiranja važno je hranu pravilno odmrznuti. Povrće se, primjera radi, može kuvati bez prethodnog odmrzavanja, dok se ostale namirnice u principu moraju otopiti prije spuštanja u lonac. Važno je to učiniti na odgovarajući način.
Ako nemamo vremena za odmrzavanje u frižideru, hranu možemo da odmrznemo i u hladnoj vodi, ali samo ako je hrana vodonepropusno zapakovana. Za najbrže odmrzavanje možete da koristite mikrotalasnu rernu koja je posebno pogodna za manje komade. Odmrznute namirnice se brzo kvare, pa ih je potrebno što prije iskoristiti, a odmrznute namirnice ne smete ponovo zamrzavati. Stručnjaci takođe naglašavaju da vrijeme odmrzavanja ne smije da bude duže od 12 sati.
Koje su prednosti zamrznutog povrća?
Rezultati raznih istraživanja pokazali su da se zamrzavanjem može sačuvati nutritivna vrijednost, te da je ona slična onoj svježih proizvoda. Slično objašnjava i nutricionistička savjetnica Mojca Cepuš. „Ispitivanja pokazuju da je zamrznuta hrana bolja od svježe hrane koja nije u sezoni. To je uglavnom zato što je svježe voće i povrće ubrano dok još nije bilo potpuno zrelo. Sazrijevanje se nastavilo usput. Ali, zbog toga je biljka nije dobila sve hranljive materije koje je mogla da ima. Naprotiv, zamrznuto voće i povrće sazrelo je na biljci. Zamrznuto je brzim postupcima. I krenulo je na put već zamrznuto“, izjavila je za visita.si.
Zaključak, smrznuto povrće i voće dobra su i zdrava alternativa kada svježa hrana nije dostupna. Ipak, treba paziti da budu dobro zamrznute, a isto tako moraju na ispravan način da se odmrzavaju.