Krpelj, ilustracija / - FOTO: PIXABAY
12/06/2023 u 20:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Evo šta nikako ne smijete da radite ako vidite krpelja na koži

U nastavku otkrijte šta ne bi trebalo da radite ako ga uočite na svojoj kožii

Sezona je krpelja, koji nastanjuju travnate, žbunovite i šumske vegetacije i prenose zarazne bolesti, pa je potreban poseban oprez.

U nastavku otkrijte šta ne bi trebalo da radite ako ga uočite na svojoj koži.

Krpelj umije da bude prenosnik uzročnika više različitih bolesti, a za čovjeka je najvažnije to što može da prenese lajmsku boreliozu. Ovo oboljenje izaziva bakterija Borrelia burgdorferi, čiji je prenosnik krpelj Ixodes ricinus. Od 30 vrsta krpelja koji mogu da se zakače na čovjeka, samo ova vrsta krpelja je potencijalni prenosilac oboljenja.

Ukoliko ga primjetite na svojoj koži uzmite špicastu pincetu, obuhvatite glavu krpelja što bliže koži (izbjegavajte mekani dio krpelja) i čvrstim laganim pokretom samo ga izvucite iz kože. Možete sa strane pogledom da kontrolišete da li je blizu kože i da li ste dobro obuhvatili dio krpelja blizu kože.

Kada izvučete krpelja, provjerite da li je u koži ostalo ikakvih ostataka. Ako je ostala “nožica” sve što treba da uradite jeste da to mjesto očistite alkoholom. Takav ostatak će organizam sam “odbaciti”.

Pratite mjesto gdje je krpelj bio, ali i svu ostalu kožu, narednih mjesec dana. U slučaju da se pojavi osip, javite se svom ljekaru radi propisivanja antibiotske terapije.

Šta ne smijete da radite?

Potpuno je pogrešno da na krpelja nanosite bilo kakva sredstva kao što su vazelin, benzin, sapun, bilo kakva ulja, alkohol, lak za nokte i sl. Ova sredstva će možda natjerati krpelja da napusti kožu, ali takođe će mu zatvoriti dotok vazduha, što će ga nadražiti i natjerati da ispusti sadržaj tankog crijeva u krv i time vam prenese eventualnog uzročnika bolesti.

Nemojte da stiskate krpelja, nemojte ga otkidati prstima, čupati, češati se po tom mjestu, paliti ga ili omamljivati dimom cigarete, niti na bilo koji drugi način dozvoliti da ga traumatizujete. Sve to ga tjera da ispusti sadržaj crijeva u vašu krv, a to je ono što želite da izbjegnete kako bi spriječili potencijalno oboljenje kao posledicu ugriza krpelja.

Prilikom odstranjivanja krpelja, nemojte da ga uvrćete, samo ga izvucite kako je prethodno navedeno.

Prilikom izvlačenja krpelja pincetom ga uhvatite što bliže koži. Izbjegavajte da dirate mekani dio krpelja iz gore navedenih razloga.

Ako uočite krpelja i želite da vam ga izvadi stručna osoba ili sumnjate na bilo koji problem vezan za ovo, javite se svom ljekaru.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
KRPELJKOŽA
03. maj 2024 06:50