/ foto ilustracija: UNSPLASH
05/07/2023 u 16:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Je li putovanje avionom sigurno za trudnice

Opšta preporuka je da je letenje avionom do 36. sedmice sigurno, navodi Nacionalna i zdravstvena služba Velike Britanije

Trudnice su često u nedoumici da li smiju letjeti avionom, i do kog perioda im je to dozvoljeno.

Opšta preporuka je da je letenje avionom do 36. sedmice sigurno, navodi Nacionalna i zdravstvena služba Velike Britanije. 37. sedmica trudnoće

Međutim, ako ste u 37. sedmici trudnoće, aviokompanije vam neće dozvoliti da letite. Isto važi i za blizanačke ili višeplodne trudnoće nakon 32. sedmice, prenosi Avaz.

Razlog je to što su od tada veće šanse za porođaj. Ako je trudnoća teška ili ste u opasnosti od komplikacija, prije putovanja je obavezno da se konsultujete sa svojim ljekarom.

Kada napunite 28. sedmicu trudnoće, većina kompanija će tražiti potvrdu od ljekara, ne stariju od sedam dana, gdje treba da stoji predviđeni datum porođaja, ali i opšte stanje žene.

Treba napomenuti i to da letenje duže od 4 sata može povećati rizik od duboke venske tromboze. Ako je putovanje dugo, razmislite o tome da nosite kompresijske čarape, ali i da svakih 30 minuta ustanete da prošetate.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:33