/ -SHUTTERSTOCK
28/08/2024 u 19:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Aloe vera je sve što vam treba za zdravu i sjajnu kosu

Gel iz biljke aloe vera, poreklom iz tropskih regiona Afrike, vekovima je na cijeni zbog svojih ljekovitih sastojaka. Od hidratacije kože do poboljšanja zdravlja crijeva, do liječenja opekotina od sunca.

Sada raste interesovanje za sposobnost aloje da učini kosu zdravijom. Može se činiti suludo misliti da gel sastavljen od 99% vode može učiniti mnogo dobrog, ali može. Preostali 1 % sadrži ugljene hidrate, vitamine, lipide, proteine, minerale, masne kiseline i kalcijum. A sve to može dati pozitivne rezultate kada je u pitanju kosa i vlasište.

Šta sve aloe vera može da učini za vašu kosu

Ovaj sukulent nalik kaktusu, sa oštrim bodljama duž ivica, može se uzgajati u kući, a gel možete kupiti i u apotekama. Koji god metod da odaberete za nabavku gela, imaćete iste prednosti za kosu sve dok je kozmetički proizvod nerazređen i visoko koncentrisan. Šta gel od aloje može da učini za vašu kosu:

Hidrirana kosa: S obzirom na visok sadržaj vode, aloe vera je odličan izvor vlage. Radi kao ovlaživač, uvlači vlagu iz vazduha i zadržava tu vlagu u kosu kako bi je održala hidriranom i gipkom.

Čistija kosa: Enzimi koje sadrži aloja mogu da razbiju višak sebuma na kosi i vlasištu, pa će samim tim i kosa biti mnogo čistija.

Sjajnija kosa: Bogata masnim i aminokiselinama, aloe vera može doprinijeti obnavljanju ćelija, podstičući svilenkastu i sjajniju kosu.

Jača kosa: Gel od aloje sadrži vitamine A, B12, C i E, koji mogu pomoći u jačanju i korijena kose i same dlake.

Smirenije vlasište: Antimikrobni sastojci aloe vere mogu umiriti svrbež vlasišta i smanjiti crvenilo. Takođe mogu da spriječe pojavu peruti.

Kako ekstrahovati gel od aloje

Ako imate aloju kod kuće, lako možete i sami da izvučete gel iz njenih listova. Uzmite drvenu dasku za sječenje i nož. Zatim odrežite jedan od krajnjih listova biljke i operite ga hladnom vodom. Žuta supstanca, poznata kao aloe lateks (to vam ne trebaovo nije aloe vera), počeće da curi iz posjekotine. Stavite isečeni kraj u čašu da bi se supstanca ocijedila petnaest minuta.

Zatim odrežite gornji i donji dio lista (oko jedan centimetar na oba kraja) zajedno sa bodljicama sa obje strane lista. Koristeći nož, sastružite gel, sitno ga isjeckajte i stavite u staklenu teglicu. Čuvajte gel od aloje u frižideru.

Recepti za maske za kosu od aloje

Ne morate da kupujete maske za kosu, odlične možete da napravite i sami sa gelom od aloje koji ste ekstrahovali iz listova.

Problem: Svrab i iritacija kože glave

Dodavanje antibakterijskog i antifungalnog ulja čajevca u ovu masku pomaže u smirivanju svraba i iritacije vlasišta. Sipajte u činiju: 2 kašičice gela od aloe vere, 2 kašike kokosovog ulja i 4 do 5 kapi ulja čajevca. Dobro promiješajte i nanesite na vlasište. Masirajte par minuta i ostavite da odstoji desetak minuta. Zatim dobro operite kosu šamponom.

Problem: suva, oštećena kosa

Aloja može biti još hidratantnija kada je uparena sa drugim ovlaživačima kao što su med i jogurt. Sipajte u činiju: 1/4 šolje gela od aloje, 1/3 šolje tečnog kokosovog ulja (ili 6 kašika čvrstog), 2 kašike meda i 1 kašiku običnog jogurta. Dobro promiješajte i nanesite na kosu. Ostavite da odstoji 20 minuta prije šamponiranja.

Problem: masna kosa

Aloja sadrži enzime koji razgrađuju ulje, pomažući u kontroli masnoće. Sipajte u činiju: 2 kašike gela od aloje, sok od pola limuna i pola šolje vode. Dobro promiješajte i nanesite na kosu. Ostavite da odstoji pet do 10 minuta, a zatim isperite mlakom vodom ili operite kosu blagim šamponom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 13:04