/ -SHUTTERSTOCK
30/08/2024 u 16:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Devet signala da retinol koristite pogrešno

Među svim preparatima za njegu kože koji su trenutno dostupni, retinol (vrsta vitamina A) je jedini aktivni sastojak koji zaista može da vrati vrijeme. Da, ovaj moćni sastojak za njegu kože je poznat po tome što priskače u pomoć kada se suočavamo sa nekim od najtežih kožnih problema.

Želite zaglađivanje finih linija? Retinol. Želite da vratite sjaj koži ili da smanjite pore? Oh, zdravo, retinol. Lice vam izgleda sivo? Opet retinol.

Nije ni čudo da je to bio jedan od najtraženijih sastojaka prošle godine, sa minimun 50.000 pretraga svakog mjeseca, prema Gugl podacima.

Upravo zbog njegove sposobnosti podmlađivanja kože, o čemu postoje bezbrojne studije koje to potvrđuju, mnogi od nas posežu za proizvodom sa retinolom. Ipak, mnogi ga ne koriste kako treba. Estetski doktor i osnivač klinike za posvjetljivanje kože, dr Sofi Šoter, vjeruje da postoji 9 uobičajenih grešaka koje pravimo kada je u pitanju upotreba retinola.

Šta ukazuje na to da retinol koristite pogrešno

1. Koristite previše retinola

Uz jake aktivne sastojke, imajte na umu da malo ide daleko. "Nećete morati da ga nanosite kao što ste koristili tradicionalnu hidratantnu kremu. Previše proizvoda može izazvati iritaciju. To takođe znači da ga uvodite polako – možda 2 puta nedjeljno tokom prve nedjelje, a zatim svake druge noći ako to vaša koža može da podnese", kaže dr Šoter.

2. Nanosite retinol preblizu očiju

"Koža očiju je veoma delikatna i mnogo manje masna od kože lica. Može postati jako iritirana ako nanesete retinol preblizu linije trepavica. To čak možete razviti iritaciju samih očiju‘, kaže dr Šoter. Ako želite da popravite fine linije, potražite namensku kremu za okoloočno područje koja sadrži retinol, ali opet, klonite se linije trepavica.

3. Prečesto ga nanosite na vrat

"Koža vrata je takođe mnogo manje masna od kože lica. Preporučujem korišćenje retinola ređe na vratu nego na licu‘, savjetuje dr Šoter. To ne znači da ovo područje ne može imati koristi od retinola, samo imajte na umu koliko često i ne zaboravite da nanesete SPF i na ovo područje.

4. Ne koristite SPF

Već bi trebalo da ga nosite svaki dan, ali ako ste opušteni kada se radi o zaštiti od sunca, onda je vrijeme da to popravite. "Retinol će vas učiniti veoma osjetljivim na sunce", kaže dr Šoter. "Ako ne nosite dobar SPF tokom dana, mnogo je veća vjerovatnoća da ćete izgorjeti. Apsolutno je ključno da se zaštitite.‘

5. Kombinujete retinol sa previše drugih aktivnih sastojaka

Kada je retinol u pitanju, ‘više‘ nije jednako ‘bolje‘. "Ako iznenada promijenite režim njege kože i dodate mnogo novih proizvoda i sastojaka kao što su retinol i AHA, može se desiti da koža burno reaguje. Ili kroz čišćenje ili iritaciju. Imajte na umu da ne koristite previše proizvoda uveče. Raspodijelite ih tokom jutarnjeg i noćnog režima i razmislite o postepenom uvođenju proizvoda, npr. naizmjeničnim noćima", savjetuje dr Šoter.

6. Očekujete rezultate preko noći

Nema čudesnog lijeka koji daje rezultate preko noći. "Da biste vidjeli rezultate od retinola, biće potrebna kontinuirana i dosledna upotreba", kaže dr Šoter. "Rekla bih da većina ljudi vidi promjene u roku od 6 do 8 nedjelja ili tako nešto.

Retinaldehid je oblik retinola koji može dati brže rezultate, jer prolazi kroz manje koraka da ga pretvori u retinoičnu kiselinu u koži", dodaje dermatolog. Dakle, ako tražite brze rezultate, ovo je sastojak koji treba da potražite u kozmetičkim proizvodima.

7. Signali da retinol koristite pogrešno: Koristite retinol ujutru

"Korišćenje ovog aktivnog sastojka učiniće vas još osjetljivijim na sunce. Osim toga, preko noći se koža sama regeneriše, tako da je bolje da svojoj koži date dozu vitamina A prije nego što odete na spavanje kako biste postigli bolju regeneraciju.‘

8. Koristite retinol u trudnoći

Buduće mame, oprez! "Stručnjaci savjetuju da ne koristite retinol u trudnoći jer nije u potpunosti poznato koliko vitamina A može biti štetno za fetus koji raste. Zato je iz opreza bolje ostaviti retinol po strani", pojašnjava dr Šoter.

9. Ne nanosite dovoljno hidratantne kreme

Jedan od nus efekata retinola može biti isušivanje kože. Iako većina formula ima ugrađene hidratantne kreme da se izbore sa ovim, može se isplatiti nanošenje retinola laganom hidratantnom kremom preko retinola. Ili koristite koncentrovani hidratantni serum u danima kada ne koristite retinol.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 10:35