/ -SHUTTERSTOCK
11/09/2024 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dobre vijesti: Možete koristiti retinol iako imate osjetljivu kožu

Ne samo da je to jedan od najefikasnijih sastojaka protiv starenja koje možete nanijeti na svoju kožu. Dermatolog dr Brendan Camp savetuje kako da koristite retinol za osetljivu kožu kako biste minimizirali neželjene efekte.

Šta je retinol?

Retinol je vrsta retinoida koji možete kupiti u slobodnoj prodaji. Obično se nalazi u kremama i serumina koje imaju podmlađujući efekat. "Retinoli i retinoidi su sastojci u proizvodima za njegu kože koji podstiču proizvodnju kolagena kako bi koža ostala čvrsta i mlada. I da bi se ograničilo stvaranje finih linija i bora", objašnjava dermatolog dr Brendan Camp. Retinol se takođe koristi za liječenje problema kao što su akne, hiperpigmentacija i gruba ili neujednačena tekstura kože.

Uobičajeni neželjeni efekti retinola

Uz sve ove nevjerovatne prednosti protiv starenja i čišćenja kože, retinol dolazi sa pregršt neželjenih efekata koji nisu baš poželjni. To uključuje ljuštenje, crvenilo, sušenje, peckanje i fotosenzitivnost. Svako je podložan suočavanju sa ovim neželjenim efektima, posebno tokom uvodne faze kada se vaša koža prilagođava retinolu.

"Oni sa osjetljivom kožom mogu imati povećan rizik od iritacije kože usled upotrebe retinoida, ali to ne bi trebalo da ih spriječi da koriste ove vrste proizvoda", kaže dr Camp. "Retinoli se često mogu tolerisati ako se koriste bezbijedno."

Kako koristiti retinol ako imate osjetljivu kožu

Čak i ako imate osjetljivu kožu, i dalje možete koristiti retinol. Ključno je da koristite proizvode sa retinolom za osjetljivu kožu i da ih koristite na način koji minimizira iritaciju i neželjene efekte.

1. Počnite polako

Dr Camp savjetuje da počnete da koriste retinol jednom svake treće noći prvih mjesec dana. Zatim jednom svake druge noći drugih mesec dana ako ga koža dobro toleriše.

2. Koristite nisku koncentraciju

Nemojte skočiti direktno na visoku koncentraciju retinola (ili retinoida na recept). Umjesto toga, posegnite za blagom opcijom. "Početak sa proizvodom retinola sa nižom koncentracijom može pomoći koži da razvije toleranciju na njega prije upotrebe retinola u većoj koncentraciji", objašnjava dr Camp.

3. Pomiješajte ga s hidratantnom kremom

Kada počnete da koristite retinol za osjetljivu kožu, dr Camp predlaže miješanje količine veličine graška sa jednakom količinom hidratantne kreme prije nego što je nanesete na kožu. "Ovo će razblažiti retinol i može vam pomoći da ga bolje tolerišete", kaže dermatolog. Takođe možete probati "sendvič sa retinolom" gdje nanesete hidratantnu kremu, zatim retinol, a zatim opet hidratantnu kremu.

4. Nemojte ga nanositi nakon toplog tuša

Izbjegavajte nanošenje retinola odmah nakon izlaska iz toplog tuša ako imate osjetljivu kožu. Toplota i para mogu povećati osetljivost kože, čineći kožu sklonijom iritaciji, crvenilu i isušivanju.

5. Uvijek koristite SPF

Svakodnevno nošenje kreme za sunčanje je važno bez obzira na to da li koristite retinol ili ne (to je najbolja odbrana od raka kože i preranog starenja). Međutim, ako koristite retinol bez SPF-a nema izlaska iz kuće.

6. Ostanite dosledni

Uobičajena greška koju ljudi prave je odustajanje od upotrebe čim vide samo jedan neželjeni efekat. Važno je da ostanete dosledni u upotrebi kako bi se vaša koža mogla naviknuti na proizvod.

Najbolji retinoli za osjetljivu kožu

Uz poštovanje gore navedenih savjeta o upotrebi retinola na osetljivoj koži, držite se blagih i nježnih formulacija.

Inkapsulirani retinol

Polako oslobađa aktivne sastojke tokom vremena. Idealan je za osjetljivu kožu.

Retinil palmitat

Druga opcija je da probate retinil palmitat umjesto čistog retinola. Retinil palmitat je vrsta vitamina A koji je još nježnija opcija od retinola.

Bakučoil

Ako retinol ne pomaže vašoj osjetljivoj koži, bez obzira šta pokušate, dr Camp predlaže da koristite alternativu retinolu kao što je bakučiol. "Bakučiol je proizvod na biljnoj bazi za koji se navodi da ima slične prednosti kao retinoidi bez istog profila neželjenih efekata", objašnjava dermatolog. "Bakučiol se obično dobro podnosi od početka i ne zahteva fazu prilagođavanja."

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 11:43