/ -SHUTTERSTOCK
24/09/2024 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Idealna ženska garderoba prema Đorđu Armaniju

Čovjek sa posebnom sudbinom i posebnim pogledom na žene, kao dječak nije ni sanjao da će postati poznat cijelom svijetu kao dizajner koji je promijenio modu. Studirao je u školi Leonardo da Vinči u Milanu, gdje je fokus bio na stranim jezicima i sportu.

Ali Đorđo Armani nije želio da poveže svoj život ni sa jednim ni sa drugim. Mladić je inspirisan romanom "Citadela" Arčibalda Kronina i upisao se u medicinsku školu, ali je to trajalo samo dvije godine – odustao je, počeo da radi kao pomoćnik fotografa, a zatim otišao da služi vojni rok.

Po povratku, Đorđo se zaposlio kao nadničar u jednom od najvećih tržnih centara u Milanu – La Rinascente. Tamo je počela njegova karijera: nakon nekog vremena, mladić je unaprijeđen u dizajnera izloga, a zatim u prodavca odjeće.

Godine 1961. njegovo oštro zapažanje i dobar ukus omogućili su mu da postane asistent dizajnera brenda muške odjeće Nino Cerutti, gdje je razvio kroj odjeće i bavio se krojenjem. Istovremeno, budući mag honorarno jeradio kao stilista i sarađivao sa drugim italijanskim brendovima odjeće.

1974. Đorđo Armani je predstavio svoju prvu kolekciju, nakon čega mu se život okrenuo naglavačke. Mnoge žene sanjaju da budu u njegovoj odjeći, jer ih on uvijek vidi kao elegantne, dostojanstvene i spektakularne.

Njegovi radovi uvijek sadrže jednostavna odijela koja ističu noge, lepršave haljine i "bezvremensku" gornju odjeću. 11. jula 2024. legendarni dizajner napunio je 90 godina. Za to vrijeme razvio je idealnu formu ženske garderobe i imenovao pet stvari koje bi trebalo da budu u garderobi svake od nas.

Žensko odijelo

Đorđo Armani bio je taj koji je muško odijelo sa pantalonama pretvorio u žensko. Pravi sako je učinio kraćim i uklopljenim, dajući mu mekše linije, elegantna dugmad i ne tako široka ramena. Dizajner je skratio pantalone i stavio ih na visok struk – kroj kojeg se i dalje drži u svom radu. Možete vidjeti potpuno različite siluete i materijale: odijela u stilu pidžame, opcije za odmaralište, opuštene, tople i svečane. Ali ono što ih uvijek izdvaja je udobnost, delikatne tkanine i ženstveni krojevi.

Dugački kaput

Modni dizajner je uvijek birao dug kaput za svoje kolekcije, pronalazeći u njemu praktičnost i svestranost, jer prva stvar na koju obraća pažnju prilikom kreiranja stvari je udobnost. Ovaj stil uvijek izgleda elegantno i skupo, a može se nositi sa odjećom bilo koje dužine, bilo da je to maksi suknja, široke farmerke ili bermude.

Inače, Giorgio Armani ovdje takođe potencira ženstvenu siluetu. U kolekcijama možete vidjeti uklopljenu siluetu, nagnuta ramena, zaobljen kragnu i prošireni rub.

Ženstvena bluza

Legendarni Đorđo Armani žene želi da vidi kao uredne, sofisticirane, graciozne i elegantne. Zato u njegovim radovima nećete vidjeti pamučne košulje muškog kroja – dizajner ne radi sa grubim tkaninama i izbjegava stroge siluete.

Njegove bluze su tanke, često prozirne, što je danas najmoderniji trend. Armani bira i delikatnu paletu – to su pastelne nijanse prošarane vatrenom crvenom i crnom.

Osnovna majica

U arhivskim zbirkama modnih pista i dalje možemo vidjeti modele u majicama, ali ih danas više ne viđamo. Međutim, to ne znači da je dizajner izgubio vjeru u ovaj komad garderobe – naprotiv, uvjeren je da možete izgledati luksuzno u običnoj majici i ravnim pantalonama. Ovu poziciju deli i Karl Lagerfeld, koji je jednom rekao: "Možete da budete najelegantniji na svijetu samo u majici i farmerkama – sve je na vama."

Jakna

Giorgio Armani ne može zamisliti žensku garderobu bez jakne – ovo je još jedan stilski i praktičan komad odjeće koji će uvijek biti relevantan. Iz sezone u sezonu, dizajner nam predstavlja skraćene verzije gornje odjeće sa prepoznatljivim kosim ramenima. Preporučuje se da ih nosite uz pantalone i suknje visokog struka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. septembar 2024 01:02