Klima uređaj / - FOTO: SHUTTERSTOCK
19/06/2024 u 08:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kako da sami očistite klima uređaj?

Dolaskom ljetnjih mjeseci, a posebno ako se prognozira toplotni talas, klima uređaji postaju neizostavni dio domova i radnih mjesta.

Da bi se obezbijedila optimalna efikasnost i zdrav kvalitet vazduha pri radu klima uređaja, neophodno je redovno čišćenje i održavanje klima uređaja.

Redovno čišćenje pred početak ljetnje sezone neophodno je iz više razloga, prenosi net.hr.

Prije svega, čist klima uređaj obezbjeđuje bolju efikasnost i veću uštedu energije, što rezultira manjim računima za struju. Drugo, redovno čišćenje sprečava nakupljanje prašine, buđi i drugih alergena u vazduhu, što može poboljšati kvalitet vazduha u vašem domu ili kancelariji.

Štaviše, održavanje klima uređaja čistim smanjuje rizik od respiratornih problema i alergijskih reakcija među korisnicima.

Dezinfekcija filtera = higijena prostorije

Redovnom dezinfekcijom filtera klima uređaja uklanjaju se bakterije i drugi mikrobi koji se mogu akumulirati unutar uređaja, čime se poboljšava opšta higijena prostora. Konačno, redovno održavanje produžava vijek trajanja klima uređaja, čineći ga pouzdanijim za dugotrajnu upotrebu i manje podložnim kvarovima.

Sve ove prednosti čine redovno čišćenje klima uređaja neophodnim korakom za optimalno funkcionisanje i zdravije okruženje tokom vrelih ljetnjih mjeseci.

1. Očistite spoljašnju jedinicu

Spoljna jedinica klima uređaja često akumulira prašinu, lišće i druge ostatke koji mogu ometati njen rad. U zavisnosti od toga gdje se nalazi spoljna klima jedinica, važno je da je pažljivo očistite deterdžentom za pranje sudova i vodom. Isperite prljavštinu sa rešetki i osušite površinu kako biste sprečili nakupljanje vlage.

2. Temeljno očistite unutrašnju jedinicu

Pažljivo uklonite prednji poklopac ili poklopac unutrašnje jedinice da biste uklonili filtere i pripremili ih za čišćenje. Uklonite filtere i operite ih pod mlazom tople vode da biste uklonili nagomilanu prašinu i nečistoće. Za dubinsko čišćenje možete koristiti blagi deterdžent. Nakon čišćenja, važno je dobro isprati filtere i sačekati da se potpuno osuše prije nego što ih vratite u klima-uređaj.

Redovno čišćenje filtera ne samo da obezbjeđuje bolji kvalitet vazduha u prostoriji, već i produžava životni vijek vašeg uređaja, čineći ga efikasnijim i manje podložnim kvarovima tokom intenzivne ljetnje sezone.

3. Dezinfikujte filtere vazduha

Filteri klima uređaja su ključni za kvalitet vazduha u životnom prostoru. Prilikom čišćenja i ispiranja filtera, dobra je ideja koristiti sredstva za dezinfekciju da biste uklonili potencijalne bakterije, buđ i neprijatne mirise koji se vremenom mogu akumulirati. Koristite dezinfekciono sredstvo namijenjeno klima uređajima ili pripremite rastvor sa vodom i alkoholom.

4. Provjerite rad klima uređaja

Nakon čišćenja i dezinfekcije provjerite rad klima uređaja. Uključite ga i osjetite da li je vazduh koji izlazi hladan i svjež. Ako primijetite bilo kakve probleme, poput smanjenog protoka vazduha ili neuobičajenih zvukova, možda ćete morati da kontaktirate stručnjaka za servis klima uređaja

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
KLIMAČIŠĆENJE
26. jun 2024 11:50