/ -SHUTTERSTOCK
16/06/2024 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kako da se ofarbate kod kuće

Bez obzira na to da li već godinama farbatekosu kod kuće ili je ovo vaš prvo "uradi sam" farbanje kose, nastavite da čitate da biste otkrili sve što treba da znate da biste postigli savršenu boju kose kod kuće.

Kako da se ofarbate kod kuće i da li je to bezbijedno?

Da – generalno je bezbijedno da farbate kosu sami sve dok se pridržavate sledećeg:

Sačekajte najmanje 2 nedjelje nakon što ste izblajhali ili ofarbali kosu, ili izvlačili pramenove prije nego što ponovo ofarbate kosu

Uradite test tolerancije 48 sati prije bojenja

Obavezno pročitajte i u potpunosti se pridržavajte uputstva za upotrebu koje se nalazi na pakovanju farbe za kosu

Kako odabrati boju kose koja vam odgovara

Prvi korak u odabiru savršene boje je da identifikujete svoju trenutnu nijansu. Uz mnoštvo kućnih boja za farbanje kose koje možete izabrati, ovo može izgledati kao beskrajan zadatak – ali nije.

Kada birate idelanu boju, birajte maksimum do dva tona svetliju ili tamniju od vaše trenutne boje. Ako budete previše svijetli ili pretamni u odnosu na vaš ten, to neće lijepo izgledati.

Koliko često treba da farbate kosu?

Kratak odgovor je da potpuno zavisi od vaše kose – ako vaša kosa raste sporo, možda ćete morati da je farbate ređe nego ako brzo raste. Međutim, preporučujemo da ponovo farbate kosu svakih 4-6 nedjelja da bi boja izgledala svježa i živahna.

Vodite računa ako često razmišljate o farbanju kose. Prečesto farbanje kose može oštetiti kosu, pa će ona postati suva, ispucala i lomljiva. Ako ste pretjerali sa bojom za kosu, upotreba dubokog regeneratora je odlično rešenje za vraćanje mekoće, suzbijanje suvih pramenova i hranljivog jačanja kose.

Šta treba da uradite prije nego što ofarbate kosu kod kuće

Priprema je ključna kada je u pitanju postizanje boje profesionalnog izgleda. Za najbolje rezultate, operite kosu šamponom za dubinsko pranje 24 sata prije farbanja, ali ne ranije. Možete da koristite svoj normalan regenerator, ali savjetujemo vam da ne koristite dubinski regenerator pre farbanja kose zbog potencijalnog nakupljanja proizvoda.

Nemojte koristiti nikakve proizvode kao što su lak za kosu ili pjena prije farbanja kose. Ako je kosa opterećena proizvodima za stilizovanje, farba neće moći da prodre u dlaku i na kraju nećete biti zadovoljni rezultatom.

Kako ofrbati kosu – vodič korak po korak

Korak 1: Uvjerite se da imate dovoljno farbe

Ne želite da na polovini farbanja shvatite da nemate dovoljno farbe da ofarbate cijelu kosu. Ako imate ekstra dugu ili gustu kosu, za svaki slučaj kupite još jednu farbu.

Korak 2: Pročitajte uputstvo!

Ovaj korak je ključan – pročitajte i ponovo pročitajte uputstvo. Svaka farba za farbanje kod kuće može biti drugačija, pa se obavezno pridržavajte uputstva ako želite da izgledate kao da ste se farbali u frizerskom salonu.

Korak 3: Podijelite kosu na djelove

Za ravnomjerno nanošenje, najbolje je podijeliti kosu na djelove tako da dobijete ravnomjernu pokrivenost. Počnite sa zadnjim djelovima kose i napredujte prema prednjim djelovima kose kako biste izbjegli češljanje već obojene kose koja bi vam mogla zaprljati kožu.

Korak 4: Prvo nanesite farbu na koren

Prvo nanošenje boje na korijen je važno jer je taj dio koe najmanje porozan i nije oštećen, tako da će mu trebati dodatno vrijeme za obradu boje.

Korak 5: Pustite da se boja razvije sa spuštenom kosom

Nemojte sakupljati kosu i pričvršćivati je šnalom! Držite puštenu kosu da biste osigurali ravnomjernu pokrivenost. Ako ste zabrinuti da će vam kosa zaprljati odjeću, umotajte stari peškir oko ramena i niz leđa.

Korak 6: Koristite regenerator iz pakovanja da zapečatite farbu

Kondicioniranje kose nakon farbanja daje vam više od samo super-sjajnog stila. Nakon što ste temeljno isprali kosu, nanošenje regeneratora za farbanu kosu takođe će zaključati boju kako biste spriječili da izblijedi i pomogli da izgleda bogato i živahno.

Najbolji savjeti za farbanje kose kod kuće

Nemojte praviti nikakve drastične promjene u boji kose koristeći farbe za kućnu upotrebu – na primjer, ako pokušavate da pređete iz plave u tamnu brinetu. To prepustite frizeru.

Uvijek farbajte suvu kosu – ako je vaša kosa zasićena vodom, ona neće apsorbovati boju.

Nemojte miješati nijanse da biste napravili "prilagođenu" boju – samo izaberite nijansu koja vam se sviđa i pažljivo pratite uputstva iz pakovanja.

Koristite balzam za usne ili vazelin oko linije kose da zaštitite kožu od boje – vazelin djeluje dobro.

Obavezno koristite plastične rukavice kako biste zaštitili ruke i nokte od farbe.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 03:44