/ -SHUTTERSTOCK
06/06/2024 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Maska od aloje regenerisaće vašu kosu

Sve što vam treba za zdravu i lijepu kosu jeste maska od aloje. A što je još bolje, lako možete i sami kod kuće da je napravite.

Pravljenje hranljive maske za kosu mnogo je lakše nego što mislite. A još je lakše kada su potrebna samo dva ili tri sastojka da biste dobili zdraviju kosu. A ključni sastojak je aloe vera.

Aloja ima antiinflamatorna i hranljiva svojstva. Može pomoći da kosa bude hidrirana, a vlasište umireno: "List biljke aloe vere je bogat vodom, posebno u unutrašnjem sloju lista, tako da pomaže u hidrataciji kože glave i kose", objašnjava dermatolog dr Marisa Garšik. Ova svojstva čine maske za kosu od aloje idealnim za postizanje zdrave kose, jer smanjuju oštećenja kose i daju joj zdrav sjaj.

Što se tiče koristi za vlasište, " aloe vera je dobro poznati antiinflamatorni sastojak koji smiruje kožu glave i može smiriti iritaciju poput one izazvane peruti ili suvom kožom", objašnjava dr Marfi-Rouz. Dakle, ne samo da će kosa izgledati sjajno kada koristite ovu masku, već će i koža glave biti osvježena. "Aloja takođe sadrži vitamine, enzime i minerale koji pomažu u poboljšanju ukupnog zdravlja kose i vlasišta", napominje dr Garšik.

Svima je potrebna

Svaki tip kose može imati koristi od upotrebe maske za kosu od aloe vere, "međutim, najviše će prijati onima koji imaju suvi skalp i suvu, oštećenu i lomljivu kosu", objašnjava dr Garšik. Dr Marfi-Rouz dodaje: "Oni sa suvom kosom ili upaljenom kožom glave mogu imati najviše koristi."

Kako napraviti masku za kosu od aloe vere

Da biste napravili masku za kosu trebaće vam svježi listovi aloje ili gel aloe vere kupljen u prodavnici ili apoteci. Osim toga, trebaće vam okluzivno ulje po vašem izboru. Preporučuju se kokosovo, maslinovo ili arganovo ulje.

Ako imate aloju kod kuće, odsjecite listove, presjecite ih po dužini i kašikom sastružite gel. Pomiješajte 3-4 kašike gela aloje sa 6-8 kašika željenog ulja na sobnoj temperaturi. Mešajte smješu dok ne postignete konzistenciju poput paste. I to je to!

Ako se fokusirate na zdravlje vaše kože glave i želite da liječite perut, postoje neki drugi sastojci koje možete dodati, uključujući jabukovo sirće ili ulje čajevca. Ako vam je kosa ekstra suva, razmislite o dodavanju jaja, jogurta ili drugog ulja pored onog koje ste već odabrali (arganovo, kokosovo, maslinovo).

Kako se koristi

Masku nanosite pramen po pramen, tako da svuda bude ravnomjerno raspoređena, uključujući i kožu glave. Stavite kapu za tuširanje ili plastičnu kesu i ostavite da deluje 15-30 minuta. Zatim operite kosu blagim šamponom i temeljno isperite mlakom vodom.

Ako imate perut, masku treba da nanesete na opranu kosu i to prvo na kožu glave (dobro utrljate), a zatim rasporedite na ostatak kose. Ostavite da djeluje 15-30 minuta, pa operite kosu šamponom i isperite mlakom vodom. Ponavljajte to jednom do dva puta nedjeljno.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. jul 2024 06:55