/ -SHUTTERSTOCK
27/08/2024 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Šta bolje njeguje: Maska za kosu ili balzam?

Kada se dilemi koji proizvod za njegu kose dodaju još i lomljenje, ispucali vrhovi, suvoća i problemi sa vlasištem, onda to postaje veliko opterećenje. Dva proizvoda koja mogu pomoći u rešavanju svih uobičajenih problema navedenih iznad su maske za kosu i dubinski regeneratori.

Ako ste zbunjeni šta ih razlikuje, niste jedini. Srećom, tu su eksperti koji znaju lijepo da objasne u čemu je razlika između maske za kosu i balzama, i kako se koriste.

Maska za kosu ili balzam: U čemu je razlika

"Maska za kosu je reparativnija, dajući intenzivnu vlagu koja prodire duboko u dlaku. A balzami imaju blažu formulu koja oblaže spoljašnji sloj dlake", objašnjava Raven Hurtado, frizer u Maxine Salon u Čikagu.

"Maska za kosu je proizvod koji može da riješi različite probleme sa različitim formulama i koncentracijama sastojaka", kaže Rogerio Cavalcante, osnivač The Second Floor Salon u Njujorku. "Na primjer, možete koristiti masku za dubinsko kondicioniranje koja obnavlja vlagu. Ili masku za popravku koja obnavlja aminokiseline i lipide izgubljene usled hemijskih procesa i prekomjerne upotrebe fena i pegle za kosu. Drugim riječima, dubinski regenerator je vrsta maske za kosu koja cilja na suvoću.

Kada koristiti balzam

Ako je vaša glavna briga vraćanje vlage kosi, onda će vam trebati balzam za kosu. "Uvijek preporučujem proizvode sa prirodnim uljima bogatim omega masnim kiselinama, poput ulja argana i marule, da povrate hidrataciju kosi", objašnjava Cavalcante. "Ova ulja bogata su hranljivim masnim kiselinama i pomažu u poboljšanju mekoće i sjaja kose."

Kada koristiti masku za kosu

Ako imate izrazito suvu kosu

Da biste zaista hidrirali kosu, posegnite za kvalitetnom maskom. "Koristite masku za kosu za intenzivno hidratantni tretman kad god vaša kosa počne da izgleda suvo i beživotno", savjetuje Hurtado. Pošto maske za kosu prodiru dublje, to ne bi trebalo da radite više od jednom ili dva puta mjesečno.

Ako vam se kosa lomi

Doživljaj lomljenja kose može biti frustrirajući, ali neke maske za kosu su dizajnirane da budu jednostavno rešenje. "Da biste se izborili sa lomljenjem, preporučujem da koristite masku koja će obezbijediti intenzivnu vlagu", kaže Hurtado.

Isto misli i Calvacante, napominjući da "ako se kosa mnogo lomi, to može značiti da joj, osim vlage, nedostaju i minerali. Budite nježni sa njom i koristite hranljiva ulja za jačanje kose. Preporučujem nanošenje tretmana koji se ne ispira svako veče prije spavanja."

Za njegu i poboljšanje zdravlja vlasišta

Maske za kosu mogu pomoći u smirivanju suve kože glave koja svrbi. "Koristite masku jednom ili dva puta nedjeljno da biste dobili najviše koristi", kaže Hurtado. "To će koži glave i kosi obezbijediti hranljive materije i vratiti joj izgubljenu vlagu."

"Ako imate problema sa kožom glave, nedjeljni tretmani mogu pomoći u detoksikaciji i stimulaciji zdravog vlasišta", objašnjava Cavalcante. "Prirodni sastojci za detoksikaciju poput čajevca, ruzmarina i peperminta pomažu u uklanjanju nagomilanih ostataka sredstava za stilizovanje kose koji mogu usporiti rast kose i izazvati probleme sa vlasištem".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 03:13