/ -SHUTTERSTOCK
09/05/2024 u 14:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Naučnici otkrili novu funkciju malog mozga

Iako mali mozak (lat. cerebellum) čini samo 10 odsto od ukupne mase mozga, više od tri četvrtine moždanih neurona je spakovano unutar njega.

Smatra se da ova regija, koja se nalazi u dnu lobanje, igra važnu ulogu u koordinaciji motoričkih funkcija - kao što su ravnoteža i kontrola pokreta. Međutim, nova istraživanja podržavaju hipotezu da je ovaj dio mozga uključen i u neke kognitivne funkcije, odnosno da igra ključnu ulogu u učenju.

"Dugo vremena smo pretpostavljali da je glavna funkcija malog mozga da kontroliše kretanje. Međutim, sada znamo da postoje djelovi malog mozga koji su povezani i izgleda da su evoluirali zajedno sa djelovima malog mozga koji su odgovorni za razmišljanja", rekla je neurobiolog Andreea Bostan sa Univerziteta Pitsburg u SAD.

Naučnici su trenirali majmune da pomjeraju lijevu ili desnu ruku u zavisnosti od slike na ekranu; pri čemu su bili nagrađeni sokom ako su napravili pravi potez. Ali kada su im stručnjaci dali ljekove koji privremeno onesposobljavaju zadnji dio malog mozga, njihova sposobnost učenja je značajno smanjena.

Uprkos soku kao nagradi, životinje su imale problema da se sjete koju ruku da pomjere kada vide određenu sliku. To se nije desilo ako su naučili određeni pokret prije uzimanja ljekova.

"Kada deaktivirate ovaj cerebelarni region, ometate proces sticanja novih znanja. Proces učenja je mnogo sporiji, a krajnji rezultat nije na istom nivou", rekao je Bostan, a prenosi Science Alert.

Dalja ispitivanja su pokazala da ljekovi nisu uticali na izvođenje samog pokreta i da "isključivanje" drugih djelova malog mozga nije uticalo na proces učenja.

Istraživanje pod nazivom "A cerebro-cerebellar network for learning visuomotor associations" objavljeno je u časopisu Nature Communications.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 01:51