Ilustracija / Shutterstock
07/02/2024 u 23:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njega kose u poznim godinama: Tri načina da joj povratite gustinu i sjaj

Iako ne možete da vratite vrijeme unazad, možete preduzeti korake da pomognete svojoj kosi da povrati mladalačku punoću

Kako naše tijelo stari, tako se i određene stvari na našem tijelu menjaju, poput vlasi kose. Kosa postepeno (ili drastično) postaje sijeda i svaka od nas treba da se na pravi način izbori sa tim.

- Te promjene se dešavaju kao rezultat smanjene aktivnosti matičnih ćelija u folikuli dlake - kaže dermatolog Nilam Vaši.

Iako ne možete da vratite vrijeme unazad, možete preduzeti korake da pomognete svojoj kosi da povrati mladalačku punoću i sjaj. Evo kako da riješite tri tipična problema sa kojima se suočavaju i muškarci i žene.

Prvi problem: Boja

Iako svi govore o tome da kosa "posijedi", pramenovi koji su već na glavi zapravo ne mijenjaju boju, piše "Consumer reports". Umjesto toga, nove vlasi rastu u sivoj ili bijeloj boji, zahvaljujući gubitku melanocita koji je povezan sa starenjem.

Možete, naravno, da se ofarbate, ali što više imate sijedih vlasi, to ćete češće morati da ih farbate i teže ih je prikriti.

Ali pustiti kosu da posijedi može biti atraktivna opcija - sa pravom vrstom šampona.

- Pranje kose ljubičastim šamponom jednom ili dva puta nedjeljno uklanja sve žute nijanse kako bi sijeda ili bijela kosa ostala živahna - kaže Rene Koen, viši stilista.

„Sivo miješanje“ takođe može pružiti način za postepeni prelazak na novu prirodnu nijansu. Kolorista dodaje neke svjetlije i tamnije nijanse u vašu kosu kako bi se sijedi pramenovi bolje stopili. Najbolje funkcioniše za ljude koji imaju najmanje 25 posto sivih.

Drugi problem: Gubite kosu

- U starijim godinama, u bilo kom trenutku, više dlaka se nalazi u fazama mirovanja ili opadanja, a manje njih je u fazi rasta. I prečnik pojedinačnih pramenova takođe postaje manji, zbog čega kosa izgleda manje puna - kaže Vaši.

Rješenje za ovaj problem su sprejevi za suvo teksturiranje koji će dati debljinu kosi i učiniti da privremeno izgleda punija. S druge strane, šamponi za povećanje volumena, balzami i pjene neće dati poželjan efekat.

Treći problem: Kovrdžava kosa

Sijede dlake ponekad rastu grublje, što može učiniti da kosa izgleda kovrdžavo i neukroćeno. Možda je to samo starost, ali faktori životne sredine takođe igraju ulogu.

- Hemikalije i toplota mogu uticati na starenje kose. A vrijeme na suncu može razgraditi proteine u kosi i takođe dovesti do promjena koje utiču na teksturu novih pramenova - kaže Vaši.

Rješenje može biti keratinski tretman čime će kosa izgledati ravnomjernije i više glatko. Iako postupak može trajati nekoliko sati, rezultati će trajati mjesecima.

(Ona.rs)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 10:22