/ GETTY IMAGES-DENISKOMAROV
23/03/2024 u 19:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vratiti sjaj koži za 10 minuta

Nađite način da se odmorite, ishranu uravnotežite i provodite najmanje sat dnevno, na Suncu

Krajem zime, efekti nedostatka vitamina D i prehlade obično su evidentni, prije svega, na licu, području posebno izloženom klimatskim promjenama i sunčevom zračenju. Tekstura kože postaje nepravilnija, tamni podočnjaci i fleke postaju izraženiji, a ten ostaje bez sjaja. Koža gubi elastičnost, izgleda sivo, beživotno umorno… Kao da ste radili 10 sati, a ne sada izašli iz kreveta. Razlog? Nedostataje joj sjaja!

Zbog čega nam lice izgleda umorno i beživotno?

Prije svega – vitamin D. Jako je važno da izlažete svoje lice suncu, pa čak i tokom zime. Vitamin D je važan za mnoge procese u našem organizmu, pa i za zdravlje kože.

Poznato je da stručnjaci preporučuju spavanje najmanje osam sati dnevno da biste bili odmorni (i da, to se odražava na kožu: kada spavate malo, koža gubi sjaj). Međutim, mnogo puta, uz užurbanost svakodnevnog života ne dozvoljavaju nam da ovaj savjet ispratimo. Pored toga, drugi faktori kao što su zdrava, uravnotežena i raznovrsna ishrana, redovno vježbanje ili izbjegavanje duvana, doprinose održavanju zdrave i sjajne kože.

Najnovija istraživanja pokazuju da tome da nam koža izgleda umorno pomaže i tehnologija, Plavo svjetlo ekrana na računarima, laptopovima i telefonima doprinosi gubitku sjaja kože.

Kako vratiti sjaj koži?

Da biste vratili sjaj koži neophodno je da preispitate način života. Nađite način da se odmorite, ishranu uravnotežite i provodite najmanje sat dnevno, na Suncu. Uz to, neophodno je da svoju rutinu njege kože prilagodite kako bi ona stalno bila hidrirana, prije svega, a potom zaštićena od UV zračenja koje doprinosi da nam lice izgleda uvijek umorno. Dakle, za vraćanje sjaja koži zaista je potrebno vrijeme.

Najbrži način da vratite sjaj koži

Ok, ali kako da ne izgledamo sivo, blijedo i beživotno sada odmah? Jedan od najefikasnijih tretmana za vraćanje sjaja koži jesu SOS maske za brzo vraćanje sjaja licu. Šta su one i kako djeluju?

"Efikasnost osvjetljavajućih maski za lice leži u njihovoj formulaciji, jer sadrže visoke koncentracije aktivnih sastojaka. U stvari, u zavisnosti od aktivnog sastojka koji sadrže, mogu da urade mnogo toga: korekcija zamućenog tena, efekat liftinga, ublažavanja bora ili revitalizacije umorne kože", zaključuje farmaceut Rocio Escalante. Sredstva koja svijetleće maske moraju imati su: glikolna kiselina, vitamin C i E, hijaluronska kiselina, niacinamid ili retinoidi. Ovo su neki od aktivnih sastojaka koji će pomoći da se vrati izgubljeni sjaj kože.

Vitamin C je, naravno, glavni sastojak za blistavu kožu. Bori se protiv slobodnih radikala odgovornih za oksidativni stres i prevremeno starenje kože. Njegova moć osvjetljavanja takođe pomaže u smanjenju pigmentacionih mrlja i ujednačavanju tena. Mnoge maske za lice uključuju ga u sintetičkom obliku ili ekstrahovanjem direktno iz citrusa ili voća, kao što su trešnja ili kivi,piše lepotaizdravlje.rs

Kurkuma je takođe pozicionirana kao prirodan i osvjetljavajući sastojak koji treba uključiti. Uglavnom kurkumin čini da lice zablista i povrati svoj sjaj. Za ovaj prirodni sastojak se kaže da je 60 puta veći antioksidans od vitamina E.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:17