/ -SHUTTERSTOCK
20/01/2024 u 17:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zašto treba izbjegavati silikone u kozmetičkim proizvodima

Proizvođači su, poučeni životnim iskustvom, naučili da ih uspješno "sakriju", šifrujući sastojke pod raznim visokonaučnim stručnim terminima

Bez obzira na to koliko je vaša koža osjetljiva i koji tip kože imate, većina stručnjaka preporučuje da ne koristite proizvode koji sadrže silikone. Tu nastaje glavna poteškoća. Silikoni se ne mogu uvijek odmah i lako naći na etiketi. Proizvođači su, poučeni životnim iskustvom, naučili da ih uspješno "sakriju", šifrujući sastojke pod raznim visokonaučnim stručnim terminima. Pored toga, ne treba zaboraviti da se skoro svakodnevno izmišljaju nove modifikacije silikona. 

Štetnost silikona još uvijek nije u potpunosti potvrđena (postoji veliki broj naučnika koji se oštro protive ovoj hipotezi). Istovremeno, među kompetentnim stručnjacima sve je više pristalica koji vjeruju da se kozmetički proizvodi na bazi silikona ne mogu praviti svaki dan. Na primjer, merodavno Ministarstvo zdravlja Kanade na nacionalnom nivou prepoznalo je mnoge podvrste silikona kao potpuno štetne. Ili barem destruktivne za čitavu okolinu: silikoni se ne raspadaju i kao rezultat toga se akumuliraju u prirodi u ogromnim količinama.

Više od 75% kozmetičkih proizvoda sadrži silikone i parabene. Oni čine teksturu kozmetičkog proizvoda ujednačenijom. Osim toga, silikoni mogu učiniti proizvod mnogo izdržljivijim i fleksibilnijim. Dakle, ako osjećate da je tekstura, na primjer, vaše kreme baršunasta, i da ne ostavlja neprijatan osjećaj lepljivosti na koži, onda je najvjerovatnije napravljena na bazi silikona. Zaključak: vaša koža izgleda više hidratizovana – i to vas navodi da mislite da proizvod zaista "radi". A efekat je u stvari samo kratkotrajan i, što je najvažnije, površan.

I jeftinjije je dodavati silikone u kozmetičke preparate. Budimo realni: svaki posao se prvenstveno bavi pitanjima profita. Dakle, niska cijena silikona je glavni razlog zašto se dodaje gdje god je to moguće. Na kraju krajeva, prirodne razgradljive komponente su mnogo skuplje, a njihov rok trajanja, iz očiglednih razloga, ističe mnogo brže.

Top 5 razloga da izbjegavate proizvode na bazi silikona

Silikon je hidrofobna supstanca (to znači da njegovi molekuli praktično ne reaguju sa vodom – u nastavku ćemo vam reći zašto je to loše). Dakle, može se reći da silikon "zapečati" kožu. Zbog čega mnoge kozmetičke kompanije smatraju da imaju pravo da se pohvale "zvanično dokazanim" dugotrajnim efektom duboke hidratacije. Oznake na pakovanju "hidratacija 24/48 sati " na to posredno ukazuju,piše lepotaizdravlje.rs

1. Silikoni ne poboljšavaju stanje kože

Silikoni, istina, ne vlaže i ne njeguju kožu – to je činjenica. Štaviše, bez obzira na to koliko je skup određeni kozmetički proizvod. Kao što je već navedeno, zbog formiranja nevidljivog filma na koži, stvara se samo površan i kratkotrajan osjećaj da je koža zaista hidrirana. Da biste hidratizirali kožu, potražite kozmetičke preparate koji sadrže aloju, ši puter i ulja jojobe.

2. Silikoni začepljuju pore

Poput plastične folije, silikoni su barijera na vašoj koži – i to barijera u negativnom smislu te riječi. Silikoni mogu da zapuše pore, što će za posledicu imati stvaranje komedona i bubuljica.

3. Silikoni ometaju prirodnu obnovu ćelija

Kao što znate, prođe oko 28 dana od trenutka kada koža počne da vene (u zavisnosti od starosti osobe). Ovaj period se naziva ciklus obnavljanja kože. Silikoni takođe utiču na ovaj prirodni proces: barijera na koži sprečava eliminaciju mrtvih ćelija i stvaranje novih. Kao rezultat, povećava se vjerovatnoća razvoja pigmentacije, bora i crvenila.

4. Sprečavaju apsorpciju drugi sastojaka iz kozmetičkih proizvoda

Silikoni sprečavaju da se drugi sastojci apsorbuju kada nanosite više preparata u rutini (tj. kada uzastopno koristite serum, kremu, eliksir, prajmer, toner itd.). Tako, na primjer, ako započnete svoju svakodnevnu rutinu ljepote sa sredstvom za čišćenje na bazi silikona, to utiče na stopu apsorpcije narednih proizvoda za njegu kože, čineći ih mnogo manje efikasnim.

5. Silikone je teško ukloniti sa kože

Najčešći silikon, dimetikon, veoma je "težak" za kožu i stvara prilično gustu, neželjenu barijeru. Uzgred, samo visokokvalitetni dvofazni proizvodi za čišćenje uspješno se nose sa ovim. Sa kosom je, naravno, sve komplikovanije – voda neće isprati silikone, a ipak se upravo te supstance najčešće dodaju proizvodima za njegu kose i kože glave (i to skoro svakom!).

Kako prepoznati silikone u kozmetičkom proizvodu

U nastavku dajemo listu imena koja ćete vjerovatno naći u svojim proizvodima za njegu kože i dekorativnim proizvodima (predstavljamo ih na engleskom, jer se obično tako označavaju – međunarodno). Dakle, najčešći silikoni su:

Cone:

Dimethicone

Methicone

Trimethicone

Cyclomethicone

Amodimethicone

Trimethylsilylamodimethicone

Siloxane:

Cyclopentasiloxane

Polydimethylsiloxane

Conol:

Dimethiconol

Polymers:

C10-30 Alkyl acrylate crosspolymer

VP/VA Copolymer

Polybutene

Polyisobutene

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 16:05