/ Arhiva
26/05/2023 u 04:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ljubavni život Josipa Broza: Sve njegove žene su bile različite nacionalnosti

Iako se uz Titovo ime vezuje veliki broj žena, zvanična istoriografija pominje samo četiri žene, dok se njegov kratkotrajni brak iz 1936. godine rijetko spominje

Ono što se pouzdano zna je da je Tito volio žene. Ženio se nekoliko puta i imao ljubavnice.

Josip Broz Tito bio je veliki zavodnik, imao je prilično buran ljubavni život.

On je imao pet žena, od kojih je sa tri bio vjenčan, a sa dvije imao djecu. Iako se uz Titovo ime vezuje veliki broj žena, zvanična istoriografija pominje samo četiri žene, dok se njegov kratkotrajni brak iz 1936. godine rijetko spominje.

Ono što je interesantno je da su sve Titove žene bile dosta mlađe od njega i uglavnom su bile različite nacionalnosti, pa je tako prva Titova žena bila Ruskinja, druga Slovenka, treća Njemica, a četvrta i peta su bile Srpkinje.

Prva supruga Josipa Broza

Pelagija Belousova zvana „Polka“ je u Titovoj biografiji navedena kao njegova prva zvanična supruga.

Sa Titom se upoznala u Rusiji i vjenčali su se juna 1919. godine u Ruskoj pravoslavnoj crkvi. U Jugoslaviju su došli 1920. i tu živjeli do 1928. godine, do Titovog hapšenja.

Nakon tog događaja Pelagija se vratila u Sovjetski Savez, gdje je živela do svoje smrti.

Od Tita se zvanično razvela 1936. godine. Bila je žrtva Staljinovih čistki i bila je u dva navrata u zatvoru. Prvi put od 1938. do 1940, i nakon toga u periodu od 1948. do 1957. godine.

Iz braka sa Titom imala je četvoro djece. Njihovo prvo dijete je umrlo odmah po rođenju, dok su drugo dvoje Zlatica i Hinko umrli kao djeca, tek četvrto dijete, sin Žarko je poživio.

Kasnije se ponovo udala i u tom braku dobila ćerku Ninu. Pelagija je preminula 12. aprila 1968. godine.

Ana Kenig, poznata i kao Lucija Bauer je bila druga Brozova supruga

Lucija Bauer čije je pravo ime Ana Kening bila je druga Titova vjenčana supruga. Sa Titom se upoznala u Moskvi, gdje je, kao i on, radila u Kominterni.

Tito i Ana su se vjenčali u oktobru 1936. godine pod njihovim tajnim imenima, Fridrih Valter i Elza Lucija Bauer.

Ubrzo po vjenčanju, Tito je poslat u Jugoslaviju, a Lucija je ostala u Moskvi, gdje se brinula o Titovom sinu Žarku. Ona je uhapšena 1937. godine, bila je optužena da je radila kao špijunka za Gestapo i tada je i strijeljana.

Herta Has – prva nevjenčana supruga Josipa Broza Tita

Herta Has je bila treća Titova supruga, a prva nevjenčana. Ona je Tita upoznala 1937. godine u Parizu, gdje je bio regrutni centar španskih dobrovoljaca. Ona je u tom periodu radila kao kurir, razmjenjivala je partijsku poštu između Pariza i Zagreba.

Nakon ponovnog susreta u Istanbulu, krajem 1939. godine, započeli su vezu. Živjeli su zajedno pod ilegalnim imenima u Zagrebu, ona je bila Marija Šarić, a on inženjer Slavko Babić.

Njihov brak potrajao je do početka Drugog svjetskog rata kada je Tito napustio Zagreb i preselio se u Beograd, a Herta je ostala u Zagrebu, gdje se ubrzo porodila i dobila sina Aleksandra Mišu.

Kasnije je bila uhapšena kao i njene predhodnice, ali je 1943. godine razmenjena za njemačke oficire. Tada se ponovo susrela sa Titom, ali je on tada već otpočeo vezu sa Davorjankom Paunović.

Posle rata se ponovo udala i dobila dvije ćerke. Herta je umrla 5. marta 2010. godine u Beogradu.

Misteriozna žena – Davorjanka Paunović 

Davorjanka Paunović zvana „Zdenka“ je bila četvrta Titova supruga, druga nevjenčana, mada se navodi u literaturi da to nije bi brak bilo koje vrste.

Ona se sa Titom upoznala početkom 1941. godine na jednom partijskom kursu u Zagrebu, a vezu su započeli po njegovom dolasku u Beograd, maja 1941. godine.

Davorjanka je tada bila specijalni kurir CK KPJ, a nakon toga postala je lična Titova sekretarica. Zajedno sa Titom, prošla je čitav ratni put, a pred sam kraj rata se razboljela od tuberkuloze. Bila je prebačena na liječenje u Sovjetski Savez, ali se vratila u Jugoslaviju, gdje je umrla 1. maja 1946. godine.

Naloženo je da bude sahranjena u kompleksu kraljevskog dvora koji je služio kao rezidencija Josipa Broza Tita, maršala Jugoslavije. Pretpostavlja se da je to bila njegova želja.

Jovanka Broz – poslednja Titova supruga

Jovanka Broz, rođena Budisavljević, je bila poslednja, peta Titova supruga, treća sa kojom se vjenčao.

Sa Titom se prvi put susrela 1944. godine u Drvaru. Kasnije je postala Titova sekretarica i ljubavnica. Oni su se vjenčali 1952. godine i sve do polovine 1970-ih su živeli u skladnom braku.

Kasnijih godina, Jovanka je došla u sukob sa pojedinim političarima, koji su se trudili da je odvoje od Tita, u čeme su i uspjeli 1977. godine.

Od razlaza sa Titom, do njegove smrti, 1980. godine, živjela je u vili u Užičkoj 15, nakon toga je preseljena u jednu vilu preko puta Bijelog dvora. Jovanka Broz je dugo živjela u „kućnom pritvoru“, a tek 2009. godine je dobila lična dokumenta.

Umrla je 20. oktobra 2013. godine u Beogradu, na godišnjicu oslobođenja Beograda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. jun 2024 23:30