Reciklaža, ilustracija / - FOTO: UNSPLASH
25/05/2023 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Novo otkriće stručnjaka: Recikliranje plastike nije rješenje za čistu okolinu

lastika je nekompatibilna s kružnom ekonomijom“, navodi globalna ekološka mreža u izvještaju koji objedinjuje istraživanja koja pokazuju da je reciklirana plastika otrovnija od svojih netaknutih sastojaka

Recikliranje plastike može ovaj materijal učiniti toksičnijim i ovaj proces ne treba smatrati rješenjem za krizu zagađenja, upozorila je organizacija Grinpis (Greenpeace) prije najnovijeg kruga pregovora o međunarodnom sporazumu o plastici. Jedini ispravan pristup je značajno smanjivanje proizvodnje plastike i što duža upotreba.

„Plastika je nekompatibilna s kružnom ekonomijom“, navodi globalna ekološka mreža u izvještaju koji objedinjuje istraživanja koja pokazuju da je reciklirana plastika otrovnija od svojih netaknutih sastojaka, prenosi britanski dnevnik Gardijan (Guardian).

Izvještaj, tempiran da se poklopi s početkom novih pregovora za potencijalni globalni sporazum o plastici, dolazi u trenutku kada je posebno istraživanje otkrilo da razgradnja plastike za recikliranje raspršuje zagađenje mikroplastikom po životnoj sredini.

Predstavnici iz 173 zemlje prošle su godine odlučile da razviju pravno obvezujući ugovor koji će pokrivati „puni životni ciklus“ plastike od proizvodnje do odlaganja, o kojem bi se zatim pregovaralo tokom dvije godine.

Sledeće sedmice trebali bi se sastati u Parizu, na razgovorima koji su već kritizirani zbog isključivanja zajednica u zemljama u razvoju koje su oštećene odlaganjem i spaljivanjem plastičnog otpada, kao i marginaliziranih sakupljača otpada, koji su ključni za recikliranje.

Bez tih glasova postoji strah da će pregovori uticati na korporativne interese.

„Industrija plastike – uključujući fosilna goriva, petrohemijske kompanije i one široke potrošnje – nastavlja da predstavlja recikliranje plastike kao rlešenje za krizu plastičnog zagađenja“, rekao je Grejem Forbs (Graham Forbes), koji vodi Grinpisovu globalnu kampanju za plastiku u SAD-u.

„Ali… toksičnost plastike zapravo se povećava s recikliranjem. Plastici nema mlesta u kružnoj ekonomiji i jasno je da je jedino pravo rlešenje za zaustavljanje zagađenja plastikom masovno smanjenje proizvodnje“.

Od 1950-ih proizvedeno je oko osam milijardi tona plastike.

Izvleštaj Grinpisa i međunarodne studije pokazuju ne samo da se samo mali dio od devet odsto plastike ikada reciklira, već i da ona koja se reciklira završi s višim koncentracijama otrovnih hemikalija, umnožavajući njihovu potencijalnu štetu za ljude, zdravlje životinja i okoliša.

Reciklirana plastika, kaže se u izvještaju, često sadrži više hemikalija kao što su otrovni usporivači plamena, benzen i drugi karcinogeni, zagađivači okoliša uključujući bromirane i hlorisane dioksine te brojne endokrine disruptore koji mogu uzrokovati promjene u prirodnim razinama hormona u tijelu.

Otpadna plastika namijenjena recikliranju obično se izvozi iz zemalja s visokim dohotkom u siromašnije djelove svijeta.

Predviđa se da će se proizvodnja plastike utrostručiti do 2060. godine. Grinpis je rekao da svaki globalni sporazum o plastici mora postići trenutna značajna smanjenja proizvodnje plastike, kao prvi korak na putu prema potpunoj eliminaciji proizvodnje čiste plastike.

Ona plastika koja ostane mora se ponovno upotrijebiti što je više moguće, dok se razvijaju tehnologije zbrinjavanja otpada koje ne uključuju jednostavno spaljivanje ili zakopavanje”, zaključio je Grinpis.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 17:07