FIlteri z akafu na dnu saksije cuda stvaraju / -SHUTTERSTOCK
16/09/2023 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ako na dno saksije stavite ovu neočekivanu stvar cveće vam nikada neće uvenuti

Tajno oružje baštovana zbog kojeg više nećete morati tako često ni da zalivate cvijeće

Nekada su filteri za kafu bili isključivo korišćeni za pravljenje kafe, ali danas ih sve više koriste ljubitelji cvijeća.

Kuvanje kafe tako više nije jedina svrha ovih filtera. Mali papirnati filteri imaju više namjena, od kojih su neki korisni za vaše biljke i baštu.

Korišćenje ovih filtera za biljke nije komplikovano. Prvi korak je postavljanje filtera za kafu na dno saksije između zemlje i odvodnih otvora gdje obično prolazi voda i prljavština. Na ovaj način, filter će omogućiti prolaz vode, ali će zadržati prljavštinu.

Često se prljavština nakuplja u odvodnim otvorima, što može začepiti prolazak viška vode i vazduha. To može dovesti do truljenja korena biljke i na kraju do njenog propadanja.

Zašto je filter bolji od šljunka?

Vjerovatno ste čuli za praksu stavljanja šljunka na dno saksije kako biste postigli sličan efekat. Filteri za kafu nude istu ideju, ali su jednostavniji, jeftiniji i zauzimaju manje prostora u saksijama. To znači da će u saksiji biti više zemlje, što će vašim biljkama omogućiti bolje uslove za rast i razvoj.

Osim toga, filteri za kafu mogu poslužiti još jednoj svrsi. Budući da upijaju tečnost, zadržaće vlagu svaki put kad zalijete biljku. To znači da neće biti previše vlage koja bi mogla uzrokovati truljenje korijena, već će biljka dobiti samo onoliko vode koliko joj je potrebno. Dakle, ako koristite filtere za kafu, nećete morati zalivati biljku tako često.

Na kraju, filteri za kafu su korisni i kada treba presaditi biljku jer će zadržati zemlju da se ne raspe oko nje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 10:53