Marina Abramović / -PROFIMEDIA JUSTIN NG/UPPA/AVALON
12/10/2023 u 13:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Marina Abramović o borbi protiv opake bolesti: Nisam uzimala ljekove, bol je bila nevjerovatna

Marina Avramović je bila životno ugrožena, ali je uspela da pronmađe snagu i da se oporavi

U maju, nakon što je bila smještena u bolnicu zbog operacije koljena, Marina Abramović  je dobila plućnu emboliju i život joj je bio u opasnosti.

Tokom šestonedjeljnog boravka na intezivnoj njezi Marina Abramović je tri operacije, devet transfuzija krvi i neko vrijeme bila u komi.

- U početku su mi doktori davali opioide na svaka četiri sata, s čime nisam mogla da se nosim. Ne želim da uzimam alkohol, ne koristim ljekove, čak ni aspirin. Želim da osjećam svaki impuls koji mi šalje tijelo - kaže umjetnica i dodaje: - Zato sam prestala da uzimam sve ljekove. Bol je bila nevjerovatna. Ali znala sam da će mi takav pristup pomoći da se brže oporavim. Iskostila sam svu snagu volje kako bih ustala iz kreveta. U suprotnom, možda bih i dalje bila u njemu.

Smrt i smrtnost svega živog često su bile teme njenih radova.

- Neprestano sam razmišljala o sopstvenoj smrti. Napravila sam i operu "Sedam smrti Marije Kalas" u kojoj sedam puta umirem na sceni. Ali trenutno mislim samo o životu. Ne želim da se bavim nikakvim skeletima. Juče sam pravila hljeb sa maslinama, a inače nikada ne kuvam. Budim se srećna, pjevam cio dan. Imam 76 godina, u novembru punim 77. Šta treba da radim? Da sjedim kod kuće i čekam penziju? - zaključuje Marina Abramović, a prenosi "Gloria".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 12:52