/ - PHOTO BY ANTON ON UNSPLASH
02/10/2023 u 17:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šta sve možete riješiti običnim sapunom

Iako je njegovo mjesto u kupatilu, sapun ne mora da služi samo za ličnu higijenu, već ima široku primjenu u kući. U nastavku otkrijte zašto mu možete dati prednost u odnosu na skupa sredstva, pišu Nezavisne.

Evo na koje sve načine možete da koristite obični sapun i uštedite energiju, vrijeme i novac, a prenosi jutarnji.hr.

1. Spriječite zamagljivanje ogledala i naočari

Ako mrzite zamagljeno ogledalo nakon vrućeg tuša, komadić sapuna može da otkloni problem. Kada se ogledalo potpuno osuši, utrljajte komadić sapuna preko stakla. Nemojte dodavati vodu, samo uklonite tragove suvom krpom. Naredni put kad se budete tuširali neće biti zamagljivanja. Ovo dobro funkcioniše i na naočarima, za vid ili sunčanje.

2. Olakšajte montažu namještaja

Bez obzira na to da li ste majstor ili se jednostavno trudite da sastavite obični ormar za knjige, uvrtanje vijaka u drvo umije da bude teško. Olakšajte ga premazivanjem navoja vijka s malo sapuna.

3. Zaštitite svoje biljke

Okačite komad sapuna na grane ili ga grubo utrljajte u tlo kako biste odbili štetočine. Upotrebite mrežastu torbu ili stare najlonke kako biste olakšali ovaj postupak.

4. Lakše šivenje

Koristite komad sapuna za označavanje rubova i linija šavova radi lakšeg šivanja. Napravite jastučić za pribadače tako što ćete prekriti sapun s malo fine tkanine. Odlaganjem igala i iglica u sapun, one će s lakoćom kliziti kroz tkaninu.

5. Napravite domaći deterdžent za pranje

Sapun je bitan sastojak domaćeg deterdženta za pranje rublja. Samo dodajte malo sode za pranje, boraksa i sode bikarbone kako biste uštedjeli novac na svakom punjenju.

6. Olakšajte čišćenje posuda za kuvanje

Prije nego što stavite posudu od livenog gvožđa ili aluminijuma na otvorenu logorsku vatru, premažite dno vlažnim komadom sapuna kako biste znatno olakšali čišćenje čađe.

7. Zaštitite svoj namještaj od kućnih ljubimaca

Ako imate štene koje žvaće namještaj premažite nogare i rubove drvenog nameštaja komadom sapuna kako biste spriječili oštećenja.

8. Zaustavite škripanje

Sapun će zagladiti škripave šarke na vratima i podne daske. Jednostavno utrljajte suvi komad sapuna na rubove škripavih područja. Testirajte i ponovo nanesite ako je potrebno.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 16:58